Wszyscy wkoło chorują? Przygotuj złoto w płynie i unikaj przeziębień

top.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Sezon jesienno-zimowy to często czas przeziębień i ogólnego osłabienia. Chcąc zadbać wtedy o swoją odporność i tym samym unikać infekcji, wcale nie trzeba od razu sięgać po apteczne rozwiązania, gdyż domowe sposoby na wzmocnienie organizmu również mogą się sprawdzić. Jednym z nich jest ten rozgrzewający napój, który poprzez swoje adekwatności znany jest na całym świecie. Dowiedz się, jak go przygotować.

Domowe sposoby na przeziębienie są nieocenionym wsparciem w okresie wzmożonych infekcji i zachorowań. Zwłaszcza jeżeli są łatwe w przygotowaniu i pełne cennych adekwatności prozdrowotnych. Tak jest między innymi w przypadku tego ciepłego napoju, który cieszy się szczególną popularnością w okresie jesienno-zimowym. Zalet ma tak wiele, iż stanowi antidotum na przeziębienie, a także stany zapalne w organizmie.

Czym jest złote mleko? Napój znany i ceniony od wieków

Ciepły napój ceniony za swoje adekwatności prozdrowotne zakorzeniony jest w kulturze indyjskiej. Złote mleko, bo to właśnie o nim mowa, funkcjonuje również jako „turmeric milk” czy też „golden milk". To nic innego jako mleko (najczęściej zwierzęce, ale sprawdzają się również roślinne) z dodatkiem kurkumy oraz innych przypraw, takich jak imbir, cynamon, kardamon czy też czarny pieprz.

To właśnie dzięki kurkumie zyskuje swój charakterystyczny, złoty kolor, od którego wzięła się nazwa “złotego mleka". Barwa napoju to jednak nie wszystko. Sekret i moc tkwią w wyjątkowych adekwatnościach, których złote mleko ma całe mnóstwo. Przede wszystkim działa antyoksydacyjne, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Dzięki obecności kurkuminy wspiera układ odpornościowy i pomaga zwalczać wszelkie drobnoustroje.

Działa rozgrzewająco, przez co jest doskonałym napojem na chłodne dni w okresie jesienno-zimowym. To także cenne rozwiązanie w czasie osłabienia, gdyż łagodzi dreszcze i bóle mięśni. Przede wszystkim kurkuma, ale również imbir, miód i inne przyprawy pomagają organizmowi walczyć z infekcjami, a także łagodzą takie objawy jak zapalenie zatok, kaszek i katar.

Złote mleko to także remedium na lepsze trawienie, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, stany zapalne w organizmie, a także co ciekawe, wsparcie na lepszy sen oraz rozluźnienie.

Zobacz także: Najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Zrobisz go z kilku składników

Przepis na złote mleko. Wzmocnisz odporność i zadbasz o zdrowie

Złote mleko posiada wiele prozdrowotnych adekwatności, dlatego okresowo warto włączyć je do swojej codziennej diety, zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań. Nie zaleca się jednak stosowania go przez długi czas, gdyż duża zawartość przypraw może wpływać drażniąco na śluzówkę żołądka.

Doraźnie, przy osłabieniu czy też chcąc wzmocnić odporność, złote mleko jest naturalnym sposobem na zadbanie o organizm. Zwłaszcza iż z łatwością można przygotować ten rozgrzewający i zdrowy napój. Potrzebujesz do tego:

  • 1 szklankę mleka (może być krowie lub roślinne - migdałowe, sojowe, kokosowe)
  • 1 łyżeczkęa zmielonej kurkumy
  • Szczyptę mielonego cynamonu
  • Szczyptę zmielonego imbiru
  • Szczyptę mielonego czarnego pieprzu (by zwiększyć przyswajanie kurkuminy)
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Sposób przygotowania:

W małym rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu. Dodaj kurkumę, cynamon, czarny pieprz i imbir. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż mleko stanie się gorące, ale nie zacznie wrzeć.

Gorące mleko zdejmij z kuchenki i opcjonalnie dodaj dla smaku miód lub syrop klonowy. Jeśli chcesz, możesz całość lekko ubić, by zyskać kremową konsystencję napoju. Złote mleko pij i podawaj ciepłe.

Może cię zainteresować: Dosypuj do kawy lub owsianki. Wystarczy łyżeczka dziennie, by poczuć luz w pasie

Zobacz też:

Rano wrzucaj 1 plasterek do kawy. Jelita zaczną pracować jak szwajcarski zegarek

Ta pasta kanapkowa bije na głowę wszystkie inne. Zrobisz z nietypowego sera

​Właśnie jest szczyt sezonu. Ten makaron będzie hitem w twojej kuchni

Idź do oryginalnego materiału