Wszyscy się dziwią, gdy dodaję to do rosołu. Dzięki temu zawsze wychodzi klarowny

top.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Rosół to zupa, która w większości domów przygotowywana jest w ten sam sposób. Czasem jednak niektórzy dorzucają do niej pewien składnik, który nijak nie kojarzy nam się z tą potrawą. Ma on jednak niemałe znaczenie, ponieważ sprawia, iż zupa jest smaczniejsza i klarowna. Sprawdź, co warto dodać do rosołu.

Idealny rosół powinien być aromatyczny, klarowny i mieć intensywną barwę. Kluczem do sukcesu jest dodanie do zupy pewnego nietypowego produktu. Dzięki temu stanie się ona smaczniejsza i zyska na wyglądzie. Wystarczy jeden prosty krok. Podpowiadamy, co dorzucić do rosołu.

Co dodać do rosołu? Ten produkt sprawi, iż zupa będzie przejrzysta i smaczna

Gotując rosół, warto sięgnąć po pewien nietypowy składnik, który całkowicie nie kojarzy nam się z tym daniem. Mowa o pomidorze. Okazuje się bowiem, iż ten produkt, może korzystnie wpłynąć na smak, kolor, a także konsystencję rosołu.

Dzięki dodaniu pomidora do zupy stanie się ona delikatniejsza, a także nabierze ładnego, złocistego koloru. Dodatkowo wrzucenie go do rosołu sprawi, iż płyn stanie się bardziej klarowny. Wobec tego, gdy zupa wychodzi nam mętna, wystarczy, iż dodamy do niej pomidora, a gwałtownie odzyska ona swoją przejrzystość. Wynika to z tego, iż kwasowość pomidora, zadziała jak naturalny środek klarujący, wytrącając białka oraz zanieczyszczenia, które nadają zupie mętny wygląd.

Jak dodawać pomidora do rosołu? Dzięki temu się nie rozpadnie

Wybierając pomidory, które można dodać do rosołu, najlepiej stawiać na odmiany soczyste oraz bardzo mięsiste. Latem, gdy wszystkie pomidory są smaczne i aromatyczne, każdy z nich świetnie wpłynie na smak i wygląd rosołu. Natomiast zimą, gdy nie ma już sezonu, lepszym pomysłem będzie dodanie do zupy pomidorów malinowych.

Istotne jest także, to kiedy dodamy pomidora do rosołu. Najlepiej zrobić to w tym samym momencie, w którym wrzucamy opaloną cebulę. Pamiętajmy jednak, aby dokładnie go umyć. Nie musimy go jednak obierać ani kroić. Wrzucamy pomidora do garnka i gotujemy zupę na wolnym ogniu. Nie zwiększajmy mocy palnika, aby pomidor się nie rozpadł. Po kilkunastu minutach takiego gotowania możemy go wyjąć i doprawić nasz rosół.

Czytaj również: Te racuchy zrobisz bez drożdży, a będą puszyste i mięciutkie. Przepis mam od sąsiadki

Co jeszcze możemy dodać do gotującego się rosołu? Te składniki także zaskakują

Pomidor to niejedyny zaskakujący składnik, który możemy dorzucić do rosołu. Okazuje się bowiem, iż polecane są także inne dodatki, które możemy wykorzystać, aby danie było jeszcze smaczniejsze. Wielu doświadczonych kucharzy dodaje jabłko, które nadaje zupie słodkiego posmaku i sprawia, iż jest ona klarowna.

Niektórzy polecają również dodanie imbiru, zwłaszcza podczas sezonu przeziębień. Dzięki temu rosół będzie jeszcze lepiej rozgrzewał. Chcąc uzyskać już całkowicie korzenny posmak, możemy także dodać nieco goździków. Stworzymy w ten sposób idealną zupę, która pozwoli nam się pozbyć uciążliwych symptomów infekcji.

Zobacz też:

Te ogórki możesz jeść już na drugi dzień. Nie musisz ich pasteryzować i czekać, aż się ukiszą

Dbają o serce i jelita, a do tego wspierają odporność. Zrób z nich sok, póki trwa sezon

Nie przepłacaj za gofry. Z tego przepisu wyjdą lepsze niż w budce w Kołobrzegu

Idź do oryginalnego materiału