Wszyscy chwalą racuchy siostry Anieli. Dzięki prostej sztuczce wychodzą lekkie jak chmurka

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Co zrobić, żeby racuchy nie ociekały tłuszczem? - Pyszności; foto: Canva


Racuchy siostry Anieli to istne niebo w gębie. Są leciutkie i puszyste, czyli takie, jakie pamiętamy z czasów dzieciństwa, kiedy szykowały je dla nas nasze babcie. Salwatorianka zdradziła również patent na placuszki dla zabieganych. Dzięki tej metodzie ciasto szybciej wyrasta i już w 15 minut jest gotowe do smażenia.

W „Anielskiej Kuchni” siostry Anieli zadziały się prawdziwe cuda. Znana salwatorianka pokazuje, jak przyrządzić puszyste i lekkie jak chmurka racuchy z jabłkami. To idealny przepis na szybki obiad bez mięsa dla zabieganych. Siostra podpowiedziała bowiem, jak nieco przyspieszyć cały proces wyrastania ciasta. Zobaczcie przepis krok po kroku.

Sprawdź także: Siostra Aniela wyznała, czego żałuje po 60 latach gotowania księżom. Odpowiedź zaskakuje

Racuszki – idealny pomysł na obiad bez mięsa dla zabieganych

Racuchy zwykle podajemy jako deser bądź słodkie śniadanie. To jednak świetna propozycja na obiad bez mięsa. Siostra Aniela podpowiada, iż racuchy można podać jako drugie danie – wtedy dobrze jest przyrządzić wyrazistą, sytą zupę, np. grochówkę czy kapuśniak. Salwatorianka proponuje, by placuszki przygotować z dodatkiem jabłek. Zamiast nich świetnie sprawdzi się też gruszka, banan czy brzoskwinia.

Siostra Anastazja podzieliła się również patentem na szybsze przyrządzenie placuszków. Jak wiemy, ciasto na racuchy potrzebuje czasu, by wyrosnąć. By nieco pomóc drożdżom przyspieszyć cały proces, salwatorianka gotowe już ciasto wkłada do piekarnika, rozgrzanego do 30-40 st. C. Dzięki temu patentowi już po 15-20 minutach ciasto jest gotowe do smażenia.

Racuchy – Pyszności; foto: Canva

Przeczytaj również: Boska kuchnia siostry Anieli, która gotowała papieżowi. Pokazuje, jak zrobić genialne żeberka

Racuchy z jabłkami siostry Anieli. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jabłka,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • pół płaskiej łyżeczki soli,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkrusz i zalej je podgrzanym, ale nie gorącym mlekiem. Do tego dodaj cukier i wymieszaj całość tak, by składniki rozpuściły się. Rozczyn na racuchy odstaw na kilka minut.
  2. W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w niewielkie plasterki.
  3. Przesiej mąkę do miski, a następnie dodaj jaja, cukier wanilinowy oraz sól. Wymieszaj całość.
  4. Następnie wlej do miski wyrośnięty rozczyn i dodaj łyżkę oleju. Zamieszaj wszystko dokładnie, dodaj pokrojone jabłka i znów zamieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą, jednolitą konsystencję.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i włóż ją do piekarnika nagrzanego do 30-40 st. C na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Dużą łyżką bądź chochlą wykładaj na tłuszcz porcje ciasta. Racuchy smaż z obu stron, aż będą zarumienione.
  7. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik kuchenny, by pozbyć się nadmiaru oleju.
  8. Opcjonalnie gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Idź do oryginalnego materiału