Wsyp te składniki do miski i gotowe. Ciasto na pierogi możesz zrobić bez manualnego wyrabiania

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto na pierogi bez wyrabiania- Pyszności, źródło Canva


Proste ciasto na pierogi, bez długiego wyrabiania, to przepis, który każdy powinien zapisać. Dzięki niemu pierogi wyjdą idealne za każdym razem.

Pierogi na słodko, na słono, gotowane, podsmażane — każdy z nas ma swoją ulubioną odsłonę tego polskiego dania. Jednak choćby najlepiej przygotowany farsz potrafi stracić na jakości, jeżeli zamkniemy go w niesmacznym cieście. Idealne powinno być mięciutkie, delikatne i po prostu smaczne. Jak tego dokonać bez długiego, manualnego wyrabiania?

Idealne pierogi

Przepis na pierogi przekazywany jest często z pokolenia na pokolenie. Moja babcia zawsze powtarzała, iż ciasto trzeba pokochać i z czułością wyrabiać, długo i dokładnie. Nie oszukujmy się — żyjemy w dość zabieganych czasach, kiedy nie każdy ma czas i ochotę na mozolne zagniatanie ciasta na pierogi. Z pomocą przychodzą wtedy kuchenne sprzęty, a dokładniej malakser z plastikowymi nożykami. Wyrobi ciasto za nas, a my w tym czasie możemy dopić swoją kawę. Ciasto wychodzi idealnie mięciutkie i sprężysta, a zawijanie w nie farszu nie sprawi większego problemu. Pasuje zarówno do słodkiego nadzienia z jagodami czy twarogiem, jak i do słonej odsłony uwielbianego dania.

Ciasto na pierogi bez wyrabiania

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 120 ml gorącej wody,
  • 1 łyżka masła.

Ciasto na pierogi bez wyrabiania- Pyszności, źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Do misy malaksera wsypuję sól oraz mąkę.
  2. W rondelku umieszczam wodę, podgrzewam, dodaję łyżeczkę masła. Nie powinno być zbyt gorące, aby nie sparzyło się ciasto.
  3. Dolewam do suchych składników i włączam sprzęt.
  4. Wyrabiam ciasto do momentu, aż powstanie zgrabna kulka. jeżeli masa jest zbyt zbita, dodaję odrobinę masła.
  5. Uformowane ciasto przekładam na blat i rozwałkowuję. Przy pomocy szklanki wycinam kółka, wykładam przygotowane nadzienie i zalepiam brzegi. Wrzucam do wrzątku i gotowe.

Możliwość zrobienia ciasta bez długiego wyrabiania oraz brudzenia rąk z pewnością zachęci wiele osób do samodzielnego przygotowania pysznych pierogów. Jest prosto, gwałtownie i smacznie — tak, jak lubimy najbardziej.

Idź do oryginalnego materiału