fot. screen Youtube / Linda HomeCzęsto kupujesz cebulę na zapas, ale denerwuje cię, iż puszcza pędy lub co gorsza, gnije? W takiej sytuacji wiele zdesperowanych osób postawia skończyć z robieniem zapasów i kupuje warzywa na bieżąco, aby uniknąć marnowania żywności. To rozwiązanie ma swoje plusy, ale na dłuższą metę się nie sprawdzi. Cebula jest dość trwała i w optymalnych warunkach poleży naprawdę długi czas. Zatem możesz bez przeszkód kupić ją na zapas. Aby ochronić ją przed pleśnieniem lub gniciem, wystarczy, iż będziesz przechowywać ją razem z… herbatą.
Sucha herbata (czarna lub zielona) ma adekwatności higroskopijne, a więc jest skutecznym pochłaniaczem wilgoci i dodatkowo zapachów. Przechowywanie jej w pobliżu cebuli i czosnku ma sens. Herbaciany susz wchłonie nadmiar wilgoci, który mógłby zaszkodzić warzywom i sprawić, iż szybciej zaczęłyby pleśnieć lub gnić. Pomocnikiem herbaty będzie soda oczyszczona. Ona również wchłania wilgoć, więc razem z herbatą zbuduje podwójną broń higroskopijną.
Trik z użyciem herbaty i sody zaprezentowano na kanale Linda Home na YouTube. Metoda jest bardzo prosta do wykonania. Wystarczy umieścić cebulę i czosnek w woreczku z zapięciem strunowym, a potem wsypać do środka garść suchej herbaty i tyle samo sody oczyszczonej, następnie zamknąć opakowanie i trzymać w temperaturze pokojowej.
Influencerka na nagraniu zasypuje warzywa kuchennymi pochłaniaczami wilgoci, ale można je oba wysypać na ręcznik papierowy, zawinąć i położyć obok produktów. Ta metoda także przyniesie pożądany efekt. Czosnek i cebula przestaną kiełkować i pleśnieć, a oprócz tego nie przejdą aromatem innych produktów, znajdujących się w pobliżu.
Jak przechowywać cebulę?
Cebula nie lubi ciepła i wilgoci, dlatego należy jej zapewnić chłodne i suche warunki. Toleruje temperaturę od 4℃ do 10℃. W wentylowanej spiżarni lub piwnicy wytrzyma wiele tygodni. Nie należy chować jej do lodówki, ponieważ tam zaczyna szybciej gnić. Zamiast w plastikowych reklamówkach warto ją trzymać w siatkach czy wiklinowych koszach.
Zobacz także: Kluski zakopiańskie – przepis, który cię zaskoczy. Smak to przyjemność nie z tej ziemi










