Pyszne domowe lody bananowe z mleka skondensowanego, śmietanki i czekolady to świetny sposób na przygotowanie orzeźwiającego i dekadenckiego przysmaku. Przepis ten łączy w sobie słodycz dojrzałych bananów, bogactwo mleka skondensowanego i kremową konsystencję śmietany z pyszną nutą czekolady. Przygotuj się na to, iż te lody bananowe staną się Twoim nowym ulubionym przepisem na domowe mrożone smakołyki!
Przepis na domowe włoskie naleśniki Foccacia nadziewane szynką i serem – idealne!
Luksusowy deser z Nutellą i bitą śmietaną oraz kawą
[co_będzie_nam_potrzebne]
- 4 banany
- 30 g masła
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 200 g mleka skondensowanego
- 500 ml śmietanki (33-36 %)
- 60 g czekolady
Do dekoracji:
- polewa karmelowa/czekoladowa
1. pokrojone banany włożyć do rondelka na kuchence, dodać masło i cukier puder – wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu zmiksuj je blenderem zanurzeniowym na puree, a następnie wlej mleko skondensowane – wymieszaj.
2. Wlej śmietanę (33-36%) do dużej miski – ubij ją, następnie wlej puree bananowe – ubij razem na gładką masę, a na koniec wmieszaj drobno posiekaną czekoladę – dokładnie wymieszaj.
3. Następnie wlej kremową masę bananową do naczynia do pieczenia i przechowuj w zamrażarce przez 4-6 godzin.
4) Podawaj pyszne lody bananowe z polewą karmelową/czekoladową, a co najważniejsze, z miłością i uśmiechem na twarzy.
Przyjaciele, życzymy smacznego!