Wrzuciła do Thermomixa, zalała wodą i dodała jeden składnik. To genialny sposób na pozbycie się pestycydów

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Thermomix vs pestycydy (facebook)


Pestycydy na owocach to bardzo poważny problem. Związki te negatywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Trzeba jak najszybciej się ich pozbyć. Pewna użytkowniczka Facebooka znalazła na to sposób. Pomógł jej Thermomix.

Sposobów na pozbycie się pestycydów jest mnóstwo. W większości przypadków możemy użyć domowych sposobów. Warto wykorzystać kwasek cytrynowy, sodę lub sól. Te składniki pomogą zwalczyć niebezpieczne związki z owoców. W sklepach znajdziemy także specjalne spraye, dzięki którym od razu pozbędziemy się różnych bakterii. Jednak czy jest to konieczne? jeżeli posiadacie Thermomix, możecie przetestować sposób promowany w mediach społecznościowych.

Czytaj też: Ogórki małosolne w mniej niż 5 godzin. Szybsza metoda nie istnieje

Thermomix pomaga pozbyć się pestycydów? Tylko, jeżeli dodasz jeden składnik

Na Facebooku pojawił się interesujący filmik na ten temat. Autorka pokazała, w jaki sposób można usunąć bakterie z owoców. Prowadząca profil Gotuj z Thermomixem włożyła do urządzenia borówki, posypała je sodą oczyszczoną i dolała wody.

To właśnie soda jest najważniejszym składnikiem, bo dzięki niej jesteśmy w stanie pozbyć się pestycydów. Następnie ustawiła obroty na czwórkę i włączyła naczynie miksujące. Potem usunęła nadmiar wody. Po tym czasie owoce były już ładnie oczyszczone i można było się nimi zajadać.

Thermomix vs pestycydy (facebook)

Podobnie można zrobić z winogronami:

@thermomixparty #bezpesticidu #bezchemii #naturalnie #thermomix #TwojaSuperMoc #zdrowonakrecona #thermomix_najlepszy #wskazówki #soda #thermomixtm6 #healthylifestyle ♬ Superstar – Beatrich

Jakie są inne sposoby na pestycydy? Procedura obejmuje trzy etapy

Jeśli nie macie odpowiedniego sprzętu, a chcecie usunąć negatywne związki z owoców, musicie postępować według zaleceń. Te trzy kroki należy wykonać po kolei:

  1. usuwanie bakterii – rozpuść w litrze wody dwie łyżeczki kwasku cytrynowego i płucz owoce przez kilka minut;
  2. pozbywanie się pestycydów – mocz produkty przez 3 minuty w wodzie z sodą (łyżeczka proszku na litr płynu); możesz także użyć soku z cytryny lub soli morskiej;
  3. płukanie – dzięki niemu będziemy mogli spożywać owoce i warzywa.

A jak poznać, iż związków na pożywieniu już nie ma? Woda po operacji stanie się żółtawa lub mętna, zauważysz też tłuste plamy.

Spróbujcie również indyka w ananasie:

Idź do oryginalnego materiału