Orzechy włoskie są szczególnie ulubioną przekąską, zwłaszcza zimą. Moja babcia zawsze je gotowała. Powód nie jest bez znaczenia! Orzechy włoskie są najczęściej trudne do rozbicia. Czy jest jakiś sposób pozwalający zrobić to dużo mniejszym wysiłkiem? Oczywiście, iż tak! Za chwilę pokażemy Ci, jak gwałtownie i bez zbędnego wysiłku obrać orzechy włoskie.
Jak obrać orzechy włoskie?
Skórkę orzechów włoskich można usunąć dziadkiem do orzechów lub młotkiem. Jednak jeżeli wcześniej odpowiednio je namoczymy, to będzie nam to dużo łatwiej zrobić. Namoczenie dodatkowo zapobiegnie też rozbiciu wnętrza orzechów podczas procesu usuwania skorupki. Jest to więc bardzo opłacalny zabieg, który znacznie ułatwi nam nasze zadanie.
Gotowanie orzechów włoskich
Najpierw wrzuć orzechy włoskie na 5 minut do gotującej się wody. W tym celu weź dowolne naczynie, które zmieści wszystkie Twoje orzechy i jednocześnie wytrzyma wysoką temperaturę. Możesz użyć wrzątku, ale bardzo ciepła woda z kranu w razie czego też powinna wystarczyć (o ile mieszkasz w regionie, w którym można takowej bez problemu używać do obróbki jedzenia). Zauważysz po tym czasie, jak bardzo zmiękczy to łupinę i ułatwi jej pękanie.
Jak rozłupać orzechy włoskie nożykiem
Następnie wyjmij orzechy włoskie z wody. Umieść orzech na płaskiej powierzchni ze spiczastym końcem skierowanym do góry. Uderzaj młotkiem w spiczasty koniec, aż orzech pęknie wzdłuż swojej osi. Rozciągnij łupinę palcami. Umieść spiczastą końcówkę szpikulca do orzechów lub czubek małego nożyka, pod jądrem. Przejedź szpikulcem do orzechów wzdłuż krawędzi jądra, aby poluzować je z łupiny. Umieść jądro w osobnej misce. Powtarzaj ten proces, aż wyłuskasz wszystkie orzechy włoskie z ich skorupek. I to już wszystko. Zauważyłeś pewnie, iż po odpowiednim namoczeniu w wodzie był to proces dużo łatwiejszy i przebiegał dużo szybciej niż zwykle. Warto więc z tego drobnego ułatwienia korzystać.
Korzyści zdrowotne z jedzenia orzechów włoskich
Orzechy włoskie dostarczają zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów. Oto największe korzyści z ich jedzenia:
Bogate w antyoksydanty
Orzechy włoskie mają wyższą wartość antyoksydacyjną niż jakiekolwiek inne popularne orzechy . Pochodzi ona z zawartej w nich witaminy E, melatoniny i związków roślinnych zwanych polifenolami, które są szczególnie obecne w skórce orzechów włoskich.
Dobre źródło kwasów Omega-3
Orzechy włoskie są znacznie bogatsze w tłuszcz omega-3 niż jakiekolwiek inne orzechy, dostarczając 2,5 grama na 1 porcję (28-gramową). Tłuszcz omega-3 z roślin, w tym z orzechów włoskich, nazywa się kwasem alfa-linolenowym (ALA). Jest to niezbędny tłuszcz dla Twojego organizmu.
Mogą zmniejszać stany zapalne
Stany zapalne leżą u podstaw wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2, choroby Alzheimera i raka, a ich przyczyną może być stres oksydacyjny. Polifenole w orzechach włoskich mogą pomóc w walce z tym stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym.
Sprzyjają zdrowym jelitom
Badania sugerują, iż jeżeli twoje jelita są bogate w sprzyjające zdrowiu bakterie i inne mikroby, masz większe szanse na zdrowe jelita i dobry ogólny stan zdrowia.
Mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów
Badania sugerują, iż spożywanie orzechów włoskich może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, w tym raka piersi, prostaty i jelita grubego.