Wrzuć plasterki cytryny do garnka i ugotuj jajka. Patent petarda, a mało kto zna

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Gotowanie jajek, fot. Archiwum prywatne


Każda z nas ma własny sposób na obieranie jajek, ale nie zawsze idzie to zgodnie z planem. Zdarza się, iż popękane skorupki trudno odkleić i musimy je zrywać po kawałku, co bywa bardzo frustrujące. Co dodać do jajek, żeby się dobrze obierały? Dzięki prostemu trikowi gwałtownie się z nimi uporasz.
Niezależnie od tego, do jakiego dania potrzebujesz ugotowanych jajek, ta metoda pozwoli ci gwałtownie pozbyć się skorupek. Wystarczy dodać jeden składnik do gotowania, a zapomnisz o mozolnym dzióbaniu otoczek. Każda gospodyni domowa powinna poznać ten skuteczny trik.


REKLAMA


Zobacz wideo Płyn do zakurzonych powierzchni. Meble będą pachnące i błyszczące


Co dodać do jajek, żeby się dobrze obierały? Zrób jedną rzecz, a łatwo usuniesz skorupki
Pozbycie się skorupek z jajek nie jest trudne. Możesz to zrobić w prosty sposób, wykorzystując do tej czynności cytrynę. Wystarczy, iż kilka plasterków owocu włożysz do garnka z jajkami i ugotujesz je tak, jak zwykle. Dzięki wydzielającemu się kwaskowi skorupki odkleją się od białek i błyskawicznie się ich pozbędziesz.
PORADA! Zanim zaczniesz obierać jajka, pozwól im wystygnąć. jeżeli masz mało czasu, dodaj do garnka kostki lodu. W znacznym stopniu przyspieszy to ich schłodzenie.
Nie przegap: Odstaw wybielacz. Pokrusz kilka i wrzuć do pralki. Na plamy na obrusie zadziałają ze zdwojoną siłą
Innym skutecznym trikiem na szybkie i łatwe obieranie jajek jest wykorzystanie wody gazowanej. Wlej pół szklanki do garnka przed gotowaniem, a uwalniający się dwutlenek węgla pomoże rozluźnić skorupki. Po schłodzeniu jajek delikatnie stuknij nimi o blat, dzięki czemu otoczki same zaczną odchodzić od białka.


Gotowanie jajek, fot. Archiwum prywatne Gotowanie jajek, fot. Archiwum prywatne


Jak zrobić nawóz ze skorupek od jajek? Nie wyrzucaj ich, a kwiaty będą wdzięczne
jeżeli hodujesz kwiaty doniczkowe, skorupki po jajkach mogą stać się dla nich świetną odżywką. Dzięki temu, iż są źródłem wapnia i innych minerałów, rośliny nimi poczęstowane zaczną bujnie się rozrastać i obsypywać kwieciem.


Zgromadź kilka sztuk, dokładnie przemyj je wodą i wysusz na papierowym ręczniku.
Następnie pokrusz na małe kawałeczki lub zmiel w młynku do kawy.
Raz na dwa miesiące dodaj do doniczek z roślinami, mieszając z wierzchnią warstwa podłoża. Po każdym takim zabiegu należy lekko nawodnić ziemię.


Odżywka świetnie wpływa na wiele kwiatów, a w szczególności wspiera wzrost pelargonii, begonii, skrzydłokwiatu czy fiołków afrykańskich. Pamiętaj jednak, by do nawozu użyć skorupek, które podczas gotowania nie miały kontaktu z solą. Jej dodatek może zaszkodzić roślinom.
jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału