fot. screen Youtube / Tipsy PixieGarnek pokryty spalenizną to problem, którego nie da się zupełnie uniknąć w kuchni. Może spotkać zarówno amatora kuchennego, jak i zawodowca. Nim poznasz patent na usuwanie zabrudzeń, weź pod uwagę rodzaj materiału, z którego wyprodukowano naczynie. Emaliowane może wymagać innego traktowania niż to ze stali nierdzewnej. Poniższy domowy trik nie powinien zaszkodzić obu materiałom.
Kuchnia to miejsce, gdzie łatwo coś rozlać, rozgotować, przesolić czy przypalić. Ten ostatni błąd chyba najmocniej wszystkich denerwuje. Usunięcie zabrudzeń nieraz graniczy z cudem. Aby walka z nimi zawsze była owocna, warto znać sekretne triki doświadczonych sprzątaczek. Jeden z nich zasługuje na owacje. Na czym polega? Sprawdź poniżej.
Dlaczego dania się przypalają? Najczęstsze przyczyny
✓ Smażysz w zbyt wysokiej temperaturze
✓ Używasz garnka z cienkim spodem.
✓ Ulubiony serial, rozrabiające dzieci czy rozmowa telefoniczna z przyjaciółką odciągają cię od kuchenki, a brak regularnego mieszania sprawia, iż potrawa przywiera do patelni czy rondelka i zaczyna się dymić. Szczególnie panierowane kotlety, budyń, kasze i sosy zagęszczone mąką łatwo się przypalają.
Jak odratować przypalone naczynie kuchenne?
Na spód garnka czy patelni wysyp surowy biały ryż (ok. 2 szklanki na naczynie średniej wielkości). Następnie zalej go wodą (ok. 4 szklanki) i gotuj przez 15 minut. W trakcie gotowania ziarna wchłoną spaleniznę, ale pilnuj, by miały wodę, bo inaczej się przypalą i tylko dołożysz oliwy do ognia. Po wyznaczonym czasie ryż powinien zmięknąć. Przy okazji zmiękną również czarne zabrudzenia na spodzie garnka. Poczekaj, aż ryż ostygnie, potem opróżnij naczynie i starannie wyczyść płynem do naczyń. Ryżem można odnowić garnki ze stali nierdzewnej i aluminium, a także emaliowane.
Polecamy: Usuń z grzejnika. Będziesz płacić za ogrzewanie kilka stówek mniej
















