Chcesz, żeby ciasto drożdżowe wyszło puszyste? Jest na to bardzo prosty sposób. Potrzebujesz tylko woreczka i mikrofalówki. Dzięki temu twój wypiek będzie niesamowicie pyszny.
Przygotowywanie drożdżaka jest długotrwałe i żmudne. Na szczęście to może się zmienić, gdyż istnieje interesujący patent, za pomocą którego przyspieszymy proces. Zanim włożymy go do piekarnika, możemy umieścić go woreczku strunowym i wstawić do piekarnika. Brzmi nieprawdopodobnie, prawda? Jednak dzięki temu ciasto będzie o wiele lepsze. Czasem warto sobie trochę pomóc i wypróbować sposoby, które wydają się dziwne.
Ciasto drożdżowe z mikrofalówki. Jak je zrobić?
Przygotuj wszystkie potrzebne składniki, czyli:
- 100 ml mleka,
- 250 gram mąki,
- 25 gram cukru,
- 4 gramy suszonych drożdży,
- 20 ml roztopionego masła,
- cukier wanilinowy,
- jajko.
Potrzebujesz także:
- 80 gram cukru,
- 150 gram masła,
- 50 gram płatków migdałowych.
Ciasto drożdżowe (Youtube)
Sposób wykonania
- Do woreczka strunowego wsyp cukier, drożdże, cukier wanilinowy, mleko, jajko, mąkę i roztopione masło. Zamknij go szczelnie i dokładnie wygnieć wszystkie składniki. Kiedy już masa będzie odpowiednia, rozgnieć ją palcami. Musi powstać prostokątny placek.
- Woreczek włóż do mikrofalówki i połóż obok niego szklankę wody. Ustaw najniższą moc i czas na pół godziny.
- Po tym czasie wyjmij ciasto drożdżowe z urządzenia i wyłóż zawartość z woreczka. Cały czas wyrabiaj i podsypuj mąką.
- Masę przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odłóż na 10 minut, by ciasto odpoczęło. W masie zrób dziurki i w każdej z nich umieść odrobinę masła.
- Na wierzchu ciasta drożdżowego poukładaj płatki migdałów oraz posyp cukier.
- Całość piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Ciasto drożdżowe polej lukrem lub posyp pudrem cukrem.
Taki wypiek będzie bardzo wilgotny i puszysty. Już nigdy więcej nie będziesz zmagać się z suchym ciastem. Patent z mikrofalówką w tym przypadku jest bardzo pomocny. Musisz tylko pamiętać, żeby ustawić niską moc urządzenia. jeżeli będzie zbyt wysoka, wypiek zamieni się w źle wyglądający i smakujący zakalec. Tego chcemy za wszelką cenę uniknąć.