fot. screen Youtube / @VAGOVOD1Osad z kamienia lubi nasze sprzęty kuchenne i chętnie gromadzi się w czajniku elektrycznym. Cząstki wapnia i magnezu obecne w wodzie odkładają się w formie kamienia na dnie i ściankach urządzenia, psując smak przyrządzanych napojów czy dań. Aby uniknąć wizyt w serwisie czy wymiany sprzętu na nowy, warto o niego dbać. Tym razem obejdzie się bez specjalnych preparatów czyszczących ze sklepu. Doskonałym odkamieniaczem są skórki cytrusów.
Nadmiaru skórek cytryny, pomarańczy czy limonki nie spisuj na straty. Przyjemnie pachną, ale to ich nie jedyny atut. W domu mogą odgrywać więcej praktycznych funkcji. Na przykład skutecznie oczyszczą twój czajnik z kamienia.
Dlaczego warto cyklicznie czyścić czajnik?
✓ Zakamieniony czajnik pracuje mniej wydajnie i zabiera więcej prądu podczas każdorazowego gotowania wody.
✓ Z czasem kamień nawarstwia się, a jego nadmiar może wykończyć urządzenie.
✓ Woda zagotowana w pełnym osadów czajniku gorzej smakuje, ponieważ zmętnienia mogą dostawać się np. do kawy. Na dodatek woda ma zwykle mleczny kolor i wygląda nieciekawie w szklance.
Jak odkamienić czajnik przy pomocy skórek pomarańczy, cytryny i innych owoców cytrusowych?
Wsyp trochę skórek owoców do czajnika elektrycznego, a potem zasyp je solą i dołóż lód w kostkach (kilka sztuk). Gdy ten stopnieje przepłucz sprzęt zawartością – czytamy na stronie Genialne. Twardy osad zacznie sam odchodzić od powierzchni.
Jak odkamienić czajnik? Inny sposób
Wlej do czajnika pół litra wody, dodaj 2 łyżki octu i zagotuj. Potem wylej wszystko. jeżeli kamienia było naprawdę sporo, po zagotowaniu odczekaj pół godziny i dopiero opróżnij urządzenie. Potem napełnij je nową wodą, zagotuj i wylej. Tak pozbędziesz się resztek octu i osadów.
Polecamy: Zamiast pułapki kładę w kącie TO. Myszy i szczury znikają w 1 minutę

















