Wracają do łask. W restauracji zapłacimy krocie, lepiej zrobić w domu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Podroby (Adobe)


Podroby lubią tylko nieliczni. Na samą myśl o tym, iż można jeść wnętrzności zwierząt, wiele osób się krzywi. Najwięksi fani twierdzą jednak, iż da się zrobić z nich przepyszne potrawy. Szczególnie jest to ważne, kiedy tego typu produkty świecą tryumfy w restauracjach, nie należą więc do najtańszych.

Wątróbka, żołądki, serca, ozorki i cynaderki — to chyba najbardziej kontrowersyjne kulinarnie części do jedzenia. Możemy jednak stworzyć z nich interesujące dania, które będą królowały na stole.

Podroby z wieprzowe, drobiowe lub wołowe. Do wyboru jest mnóstwo

W polskich domach najczęściej znajdziemy te, które pochodzą od kaczki, kurczaka lub świni. W rosole na przykład często pływają żołądki i serca drobiowe, a na patelni ląduje wątróbka z dodatkami.

Szaszłyki z serc

Składniki:

  • drobiowe serca,
  • bambusowe patyczki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Produkt oczyść i usuń z niego żyłki, następnie przekrój go na pół. Nabij składniki na patyczki oraz posyp je solą i pieprzem.
  2. Szaszłyki piecz na kratce w piekarniku przez 4 minuty.

Podroby (Adobe)

Wątróbka z dodatkiem jabłka

Składniki:

  • wątroba wieprzowa (może też być drobiowa),
  • dwa jabłka,
  • mleko,
  • masło,
  • majeranek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Główny składnik mocz przez kilka minut w mleku. W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w plastry. Wątrobę odsącz i zacznij ją kroić na mniejsze części.
  2. Wrzuć ją na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem i przez kilka minut podsmażaj.
  3. Przełóż na talerz, a na smażący się tłuszcz wrzuć jabłka. Po chwili dodaj też wątróbkę i wymieszaj wszystko razem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Popularne podroby, czyli drobiowe żołądki duszone

Składniki:

  • kilogram żołądków drobiowych,
  • seler,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • bulion,
  • śmietana,
  • natka pietruszki,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki podsmaż na oleju w dużym garnku. Po kilku minutach dodaj wszystkie warzywa. Wszystko zalej bulionem do momentu, w którym jadalne narządy wewnętrzne będą miękkie.
  2. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, dolej także zahartowaną śmietanę.
  3. Dopraw również danie do smaku.

Podroby

Idź do oryginalnego materiału