Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Co powiesz na małą kulinarną podróż? Już za moment dowiesz się, jak wyczarować w swojej kuchni genialną wołowinę z nietypowym dodatkiem. Ta kombinacja to prawdziwy hit w Czechach!
Dziś zabieram cię na małą wycieczkę, w końcu mamy wakacje. Otóż już za moment przeniesiemy się do Czech, a to wszystko za sprawą genialnego przysmaku tamtejszej kuchni. jeżeli więc lubisz testować nowe smaki i nie boisz się wyzwań kulinarnych, ten artykuł powstał właśnie z myślą o tobie.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała, iż dzisiejszy przepis wyróżnia się czymś wyjątkowym. W tym przypadku jest to konkretny składnik, który nam kojarzy się raczej z deserami. O co tu może chodzić? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Co to jest svíčková na smetaně?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto w kilku słowach opisać omawianą dzisiaj potrawę. Svíčková na smetaně, bo o niej mowa, to potrawa na bazie polędwicy wołowej, którą podaje się w pieczonej wersji z domowej roboty sosem. Co ciekawe, danie serwuje się na słodko — z dodatkiem bitej śmietany lub marmolady. Takiego połączenia się nie spodziewałeś prawda? Koniecznie musisz je przetestować w swojej kuchni!
Skusiłbyś się na przysmak czeskiej kuchni?/źródło: uckyo/Adobe Stock
Nie przegap: Hamburgerowa zapiekanka z soczystą wołowiną i cheddarem – błyskawiczne danie dla całej rodziny
Przepis na wołowinę z czeskim akcentem krok po kroku
Bazą przepisu jest wołowina, dlatego też musi być ona świeża i dobrej jakości. Oprócz niej do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujesz podstawowych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni.
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej,
- 180 g masła,
- 1 cytryna
- 2 cebule,
- 1 seler
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 300 ml bulion warzywny,
- 1/4 szkl. wody,
- 2 łyżki mąki,
- 120 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od warzyw. Najpierw je obierz, po czym drobno pokrój. Możesz je również zetrzeć na tarce.
- Następnie przygotuj polędwicę. Dokładnie ją umyj i osusz, po czym dopraw przy pomocy soli i pieprzu.
- W małym garnuszku rozpuść masło. Nie zapomnij również wycisnąć soku z cytryny.
- Teraz na blacie kuchennym ustaw naczynie żaroodporne. Na jego spodzie rozsyp warzywa. Następnie ułóż na środku mięso, po czym polej je roztopionym masłem oraz sokiem z cytryny.
- Tak przygotowane mięso najlepiej odstawić na kilka godzin, ale nie jest to konieczne.
- Przed pieczeniem do naczynia wlej domowy bulion warzywny.
- Tak przygotowaną mieszankę przykryj, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 2 godziny. Urządzenie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu wyjmij mięso, a na bazie pozostałych składników przygotuj sos.
- To, co zostało w naczyniu, zblenduj. Następnie przelej do garnka i delikatnie podgrzej.
- W osobnej miseczce połącz mąkę, wodą i śmietankę. Kiedy uzyskasz już jednolitą mieszankę, zacznij dodawać ją do garnka. Jednocześnie energicznie mieszaj zawartość garnka.
- Na koniec pokrój upieczone mięso w plastry i serwuj je z sosem. Smacznego!
Oczywiście nie zapomnij o słodkich dodatkach — bitej śmietanie i marmoladzie, które dodadzą całemu daniu niesamowitych walorów smakowych. Warto również serwować ją z plasterkiem cytryny. To jednak nie koniec. Wiesz, co jeszcze będzie świetnie pasować do tej kombinacji smakowej? Przepyszne knedle. Niebo w gębie!
Sprawdź również ten przepis: Tort naleśnikowy z wołowiną. Danie, które zaskoczy wszystkich