Włóż do chlebaka. Pieczywo zachowa świeżość choćby przez trzy tygodnie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Co zrobić, żeby chleb był dłużej świeży? - Pyszności; foto: Canva


Przy pomocy prostych, ogólnodostępnych produktów jesteś w stanie sprawić, by twoje artykuły spożywcze pozostały świeże znacznie dłużej. Nie uwierzysz jaki dodatek wsadzony do chlebaka sprawi, iż pieczywo będzie idealnie chrupiące choćby przez trzy tygodnie. Od razu polecisz do warzywniaka.

Jednego TikTokowi nie można ująć: jest prawdziwą kopalnią trików kuchennych. Niektóre z nich opisała użytkowniczka tego portalu, niejaka @katyamackle. Wszystkie patenty, które wskazała w swoim nagraniu, dotyczą przechowywania żywności; a adekwatnie tego, jak niestandardowe i tanie jak barszcz sztuczki mogą sprawić, by jedzenie pozostało świeże na dłużej.

Co zrobić, żeby chleb był dłużej świeży? – Pyszności; foto: Canva

Chociaż video dziewczyny dotyczy różnych produktów, nas najbardziej zaciekawił jej patent na chleb. Okazuje się, iż dodanie do niego niewielkiego kawałka popularnego warzywa sprawi, iż chleb choćby przez trzy tygodnie będzie smakował tak, jakby dopiero wyszedł z pieca. jeżeli więc do tej pory miałeś problem z pleśnią albo wysychaniem pieczywa — koniecznie dowiedz się, co możesz na to poradzić!

Jak sprawić, by produkty spożywcze pozostały świeże?

Zanim tiktokerka pokazała, jak wydłużyć przydatność do spożycia chleba, zajęła się innymi popularnymi produktami, które nie należą do najtrwalszych. Na pierwszy ogień poszedł banan. Katya przekonuje, iż owinięcie jego końcówek folią aluminiową sprawia, iż proces ich przejrzewania zostaje zatrzymany. Umyte w mieszance wody i octu jabłkowego maliny i borówki trzyma natomiast w pojemniku wyłożonym zwilżonym ręcznikiem papierowym.

Tiktokerka pokazała również, jak przechowuje warzywa. Szparagi zanurza do połowy w wodzie, a marchewki z rodzaju „baby carrots” — całkowicie w niej zanurzone. Na koniec Katya zdradziła sposób na to, by chleb pozostał świeży choćby przez trzy tygodnie. Ten patent jest naprawdę niewiarygodny.

Przechowywanie chleba z kawałkiem warzywa

Pomysłowa tiktokerka uważa, iż dodanie do schowanego w foliowym opakowaniu chleba dwóch kawałków selera naciowego sprawi, iż pieczywo to nie będzie schło przez kolejne 2-3 tygodnie. Ma to działać w ten sposób, iż gałązki selera oddają chlebowi część wilgoci. Co interesujące (i paradoksalne) ma to też sprawić, iż chleb nie będzie pokrywał się pleśnią. Podobnym działaniem wykazuje się świeże jabłko albo ziemniak.

@katya.mackle Reply to @bethann_louise here are some food preservation tips #zerowaste #reducewaste #foodstorage #fridgeorganization #foodpreservation ♬ Home – Edith Whiskers

Musimy jednak zaznaczyć, iż przechowywanie chleba w plastikowym opakowaniu nie jest najlepszym pomysłem. jeżeli chcesz przeczytać o optymalnych warunkach, dzięki którym pieczywo pozostaje świeże możliwie najdłużej, to koniecznie zerknij jeszcze do tego artykułu.

Idź do oryginalnego materiału