Włoskie wakacje w domu – z Mąką na pizzę z linii Domowa Piekarnia

rzecznikprasowy.pl 1 tydzień temu

Włochy, jako jeden z najczęściej wybieranych kierunków urlopowych wypadów, zachwyca nie tylko pięknymi widokami, bogatą kulturą czy wyjątkową architekturą. W sercach podróżujących zostaje również wspomnienie niepowtarzalnej, lokalnej włoskiej kuchni. Po powrocie do domu wiele osób tęskni za smakiem włoskich potraw – szczególnie za klasyczną, kultową pizzą. Jednak, gdy po zakończonym urlopie zamarzymy o aromacie wakacyjnego ciasta, nie musimy rezerwować biletu powrotnego. Możemy przygotować je także na miejscu.

Choć przygotowanie pizzy może wydawać się wyzwaniem, to w rzeczywistości z łatwością odtworzymy smak tego placka z Italii. Szczególnie, jeżeli sięgniemy po odpowiednią mąkę. To właśnie ona decyduje o tym, czy spód będzie chrupiący, sprężysty i gotowy udźwignąć wszystkie ulubione składniki. Do domowego wypieku doskonale sprawdzi się Mąka Na Pizzę z Młyna Jaczkowice – dzięki niej odtworzymy smak i teksturę rodem z włoskiej trattorii.

Po włosku, a po polsku!

Prawdziwa, włoska pizza potrafi rozpieścić podniebienie i na długo zostać w pamięci. Na szczęście nie musimy wracać do Toskanii czy Neapolu, by znów poczuć ten smak – wystarczy odrobina chęci i dobra mąka.

Mąka Na Pizzę z linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice to wyjątkowe rozwiązanie dla amatorów włoskiej kuchni. Sprawdzi się zarówno przy wypiekaniu tradycyjnej, cienkiej margherity, ale pozwoli też na kulinarne eksperymenty – od puszystych, drożdżowych spodów w stylu amerykańskim, po autorskie kompozycje pełne ulubionych dodatków. Mąka nada ciastu zarówno lekkości i delikatnego smaku, jak i mocnej struktury, dzięki czemu udźwignie wszystkie składniki. Co ważne, adekwatna i dedykowana do wypieku mąka pomaga także zachować adekwatny poziom wilgoci, aby ciasto nie było zbyt przesuszone.

Zdrowo, tanio i – domowo

Domowe wypiekanie pizzy to nie tylko sposób na odtworzenie wakacyjnych smaków prosto z Włoch, ale także zdrowsza alternatywa gotowych dań. Przygotowując pizzę samodzielnie, możemy zarówno wybrać jej rozmiar, kształt i grubość według naszych upodobań, jak i dopasować składniki do naszych potrzeb żywieniowych – począwszy od rodzaju sera, mięsnych lub bezmięsnych dodatków, a także świeżych, sezonowych warzyw.

Mąka Na Pizzę z linii „Domowa Piekarnia” powstaje na żyznych ziemiach Dolnego Śląska, gdzie najlepsze odmiany pszenicy łączą się z wieloletnim młynarskim doświadczeniem. Efekt – lekkość i delikatność naszych wypieków. Zarówno wyjątkowa chrupkość ciasta, jak i jego wyjątkowa konsystencja oraz aromat przeniosą nas do słonecznej Italii, ogrzewając nie tylko serca, ale i kubki smakowe włoskim ciepłem i nietuzinkowym smakiem.

Zabierając się za ciasto na pizzę, warto sięgnąć po składniki najwyższej jakości, które pozwolą nam na odtworzenie oryginalnego smaku tradycyjnego placka. Przy domowych wypiekach doskonale sprawdzi się Mąka Na Pizzę z Młyna Jaczkowice. Wytwarzana przez doświadczonych młynarzy z najlepszej jakości pszenicy, pomoże przenieść nasze cztery kąty wprost w serce Neapolu.

Przepis na ciasto na pizzę

Składniki:

  • 500 g Mąki na Pizzę „Domowa Piekarnia”
  • 300 ml chłodnej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Dodajemy rozpuszczone w chłodnej wodzie drożdże i cukier, a następnie olej. Mieszamy składniki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, według uznania. Z porcji forujemy kulki, a następnie wkładamy do pojemników z przykrywką. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, dzięki czemu ciasto poddamy procesowi długiej fermentacji, wpływającemu na delikatność smaku.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Następnie przekładamy ciasto na blachę posypaną mąką i nakładamy dodatki. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 250°C i pieczemy przez ok. 10-15 min aż do zarumienienia brzegów i spodu ciasta.

Mąka Na Pizzę Domowa Piekarnia

MŁYN JACZKOWICE

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.

Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.

Cena: ok. 3,30 zł

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.

www.mlynjaczkowice.pl

Idź do oryginalnego materiału