Włoskie przysmaki na święta Bożego Narodzenia

italiapozaszlakiem.com 9 miesięcy temu

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak przywołać ducha włoskich świąt do swojego domu? Włochy, kraj o bogatej kulinarnej spuściźnie, oferuje mnóstwo produktów, które mogą przemienić Twoją kuchnię w świąteczną oazę smaków.

Sklep Kuchnia włoska daje Ci tę wyjątkową możliwość, oferując szeroką gamę autentycznych włoskich przysmaków.

Na początek warto rozpocząć od klasycznych produktów z Piemontu od Galup, takich jak aromatyczne panettone. Te tradycyjne włoskie świąteczne ciasta, z ich puszystą teksturą i bogatym smakiem, stanowią serce włoskiego stołu. Nie zapominajmy o delikatnych ciastkach Baci di Dama i Grissini w mlecznej czekoladzie, które dodadzą słodkiego akcentu do Twoich świątecznych przekąsek.

Kolejną propozycją są wyjątkowe czekolady Amedei z Toskanii. Te ekskluzywne słodycze, znane ze swojej niepowtarzalnej jakości i głębi smaku, są idealnym dodatkiem dla wszystkich, kto pragnie poczuć włoski luksus na własnym podniebieniu.

Nie można również zapomnieć o produktach Fratelli Carli z Ligurii, które doskonale oddają charakter włoskiej kuchni. Pandolce Genovese i ciasteczka amaretti to klasyczne słodkości, które zachwycą każdego. Dla miłośników wytrawnych smaków idealne będą sos pomidorowo-tuńczykowy, pesto z pistacji oraz ventresca – delikatne brzuszki tuńczyka białego w oliwie. Aby dodać swoim potrawom autentycznego włoskiego smaku, warto sięgnąć po sardynki i anchois, a także najlepszej jakości oliwę. Smak potraw podkreśli glazura z octu balsamicznego.

W tym sezonie świątecznym, z pomocą sklepu Kuchnia włoska, możesz przenieść się do serca Włoch, ciesząc się tymi wyjątkowymi smakami bez wychodzenia z domu. Zanurz się w magii włoskich świąt i pozwól, by te tradycyjne smaki rozgrzały Twoje serce i kuchnię.

Buon Natale!

Produkty Galup z Piemontu

Galup wytwarza doskonałe włoskie ciasta bożonarodzeniowe – Panettone i Pandoro według tradycyjnych receptur od 1922 roku.

Sekretem ich ciasta drożdżowego jest z pewnością naturalny zakwas, ten sam od początku istnienia firmy. Ciasto wyrasta przez 40 godzin, a do jego wytwarzania stosuje się wyselekcjonowane, wysokiej jakości składniki, najczęściej od regionalnych, piemonckich producentów.

Babki są studzone w naturalnej, pokojowej temperaturze, dzięki czemu ma miękką strukturę, zachowuje długotrwałą, naturalną świeżość i jest lekkostrawne.

Ale oferta Galup jest znacznie szersza, sam zobacz!

Wskazówka I Na stronie sklepu Kuchnia włoska jest do wyboru wiele rodzajów panettone.

Panettone wiśnie i czekolada

We Włoszech na święta Bożego Narodzenia panettone musi być i basta!

To przepiękne panettone Gran Galup z kandyzowanymi czarnymi wiśniami i kawałkami ciemnej czekolady w cieście. Pokryte lukrem z włoskich orzechów laskowych „Tonda Gentile Trilobata” z Piemontu, wzbogacone granulowanym cukrem i całymi migdałami.

Ta lukrowo-orzechowa warstwa to absolutny sztos! Jest chrupiąca i przepyszna, podobnie, jak całe panettone.

Mini panettone Galup

Galup ma w ofercie także mini panettone, pięknie zapakowane w białe pudełko z kolekcji Anniversary – na 100-lecie firmy.

Zestaw 4 mini babeczek panettone Galup z: pastą pomarańczową, kandyzowanymi jabłkami i glazurą z orzechów laskowych, kawałkami czekolady, z glazurą z orzechów laskowych, rodzynkami i owocami kandyzowanymi, z glazurą z orzechów laskowych. Każde z opakowań ma po 100 g.

Ciastka Baci di Dama

Te ciasteczka przekładane kremem czekoladowym, wymyślono ponad sto lat temu w Tortonie, małym miasteczku w prowincji Alessandria, w Piemoncie. Baci di Dama, czyli „pocałunek damy” to dwa delikatne ciasteczka z mąki, orzechów laskowych, masła i cukru. Dziś są jednym z symboli Piemontu.

Pokochasz je od razu!

Grissini w mlecznej czekoladzie

Grissini to paluszki chlebowe, które zostały oblane mleczną czekoladą. Słodki aromat czekolady ciekawie splata się ze słonawym, wytrawnym smakiem paluszków.

Uwaga! Trudno przestać po pierwszym kęsie, trudno poprzestać na jednym paluszku. Są naprawdę pyszne, a w ofercie sklepu znajdziesz także wersję w gorzkiej czekoladzie oraz w białej z kapką karmelu.

Niezwykłe czekolady Amedei z Toskanii

Czekolady Amedei regularnie otrzymują liczne wyróżnienia w konkursach prestiżowej Londyńskiej Akademii Czekolady, szczególnie w kategorii „from bean to bar”.

Dla poszukiwaczy kulinarnych doznań polecam te wspaniałe czekolady, aby nacieszyć się nimi w domu lub … ekskluzywną degustację w siedzibie Amedei w Toskanii! To niecodziennie doświadczenie, można spróbować szerokiej gamy wyrobów, od tabliczek mlecznych z różnorodnymi dodatkami, poprzez intensywne ciemne czekolady, aż po pralinki, a dla wytrwałych, gorącą czekoladę do picia.

Wskazówka I Kliknij, aby kupić czekolady Amedei.

Prendime’

Tabliczka czekolady ciemnej z dużymi kawałkami migdałów. Coś dla miłośników grubych kawałków czekolady ciemnej. Wystarczy jeden kawałeczek na cały dzień, aby poczuć błogość smaku i szczęście. Masa netto 150 g.

Biała czekolada z pistacjami i Frutti Rossi

Czekolada biała zawiera najlepsze pistacje we Włoszech, z sycylijskiego Bronte (10%), oraz z dodatkiem wanilii. Jest słodzona cukrem trzcinowym bez dodatków lecytyny sojowej, bezglutenowa, nie zawiera barwników ani sztucznych aromatów.

Frutti Rossi to ciemna czekolada z zawartością kakao 70%, z owocami: truskawki, wiśnie i maliny i z dodatkiem wanilii.

Obie czekolady są słodzone cukrem trzcinowym bez dodatków lecytyny sojowej, są bezglutenowe, nie zawierają barwników ani sztucznych aromatów. Co ciekawe, do papieru, w który zapakowana są czekolady, dodano odpady z łusek przerobionych ziaren kakowca. Na zdjęciu są wersje mini obu czekolad.

Prendime'
Czekolada biała i Frutti Rossi

Czekolada pitna w wiórkach (63% kakao)

Ta czekolada to podarowanie sobie wyjątkowej chwili. Gęsta, gorąca filiżanka tego cudu zabierze cię do krainy szczęścia. Smak jest intensywny, dlatego sugeruję uszykować sobie małą filiżankę lub niewielką szklankę. Chociaż całe opakowanie tej czekolady (250 g) rozpuszcza się w pół litra ciepłego mleka, wychodzą 4 spore porcje.

Uwielbiam!

Selezione Classici

12 czekoladek neapolitanek klasycznych Amedei to wybór czekolad klasycznych z kolekcji. Znajdziesz po 3 neapoletanki: Toscano 63 (63% kakao), Toscano Black 70 (70% kakao), Toscano Black 90 (990% kakao), Toscano Brown (mleczna). Opakowanie 55 g. Te małe cudeńka od razu przywołują uśmiech na twarzy.

Wskazówka I W sklepie Kuchnia Włoska znajdziesz także inne zestawy czekoladek neapolitanek.

12 czekoladek
Neapolitanki klasyczne

Produkty Fratelli Carli

Fratelli Carli to rodzinna firma z liguryjskiej Imperi, która działa od 1911 roku. Firma oferuje wspaniałe produkty o najwyższych standardach smakowych, od ponad stu lat wyszukują najlepsze składniki, by zagwarantować nam doskonałość swoich produktów. Moim zdaniem, wywiązują się z tego zadania znakomicie.

Bardzo lubię zaglądać do ich sklepów we Włoszech. Moim ulubieńcem jest ten w miasteczku Como.

Oto kilka flagowych produktów Fratelli Carli idealnych na święta Bożego Narodzenia.

Wskazówka I Kliknij, aby zobaczyć wszystkie produkty Fratelli Carli dostępne w sklepie Kuchnia włoska.

Ciasto Pandolce Genovese

To typowe dla Genui kruche ciasto z bakaliami. Zawiera naturalnie kandyzowane skórki pomarańczy, jabłka, gruszki, ananas, rodzynki, orzeszki pinii. Uważa się, iż Pandolce narodziło się z inicjatywy doża Andrei D’Oria z Genui. Doża ogłosił konkurs wśród ówczesnych cukierników na stworzenie bogatego w składniki deseru, pożywnego i długotrwałego, którym żeglarze będą mogli delektować się podczas długich rejsów.

Ciasto jest z jednej strony suche i zwarte, z drugiej wilgotne dzięki owocom. Moim zdaniem świetnie się komponuje ze szklanką mleka. Opakowanie 1 kg.

Wskazówka I Kliknij, aby zamówić Pandolce Genovese.

Ciasteczka Amaretti

To miękka wersja typowych włoskich ciastek migdałowych. Mają mocno migdałowy aromat, są miękkie w środku, na zewnątrz otula je chrupka skórka z cukrem. Paczka ma 300 g, a każde ciasteczko jest zapakowane osobno. Ich fantastyczna struktura spowodowała, iż stały się od razu ulubieńcem mojej rodziny!

Ciasteczka nie zawierają glutenu.

Wskazówka I Zamów ciasteczka amaretti.

Sos pomidorowo-tuńczykowy i pesto z pistacji wytrawne

Pyszny sos pomidorowo-tuńczykowy, który zawiera oliwki i kapary, jest świetny do makaronu, na bruschettę, do zapiekanych warzyw, ryżu czy kuskusu. To wybór dla osób kochających autentyczne smaki morza. Słoik ma 270 g.

Wskazówka I Na stronie sklepu Kuchnia włoska znajdziesz, prócz sosu pomidorowo-tuńczykowego, także inne smaki.

Pesto z pistacji wytrawne to typowy śródziemnomorski specjał, świetny do dań makaronowych, ale i wg fantazji sprawdzi się, np. do naleśników, tarty, pizzy. Słoiczek 130 g, nie zawiera glutenu. Osobiście gorąco polecam to pesto. Wystarczy ugotować makaron, dodać nieco pesto i obiad gotowy!

Wskazówka I Kliknij, aby kupić to rewelacyjne pesto z pistacji.

Sos tuńczykowy
Dwa sosy
Pesto z pistacji
To pesto z pistacji to czysta poezja
Z chlebem własnej roboty jest pyszne!

Ventresca – brzuszki tuńczyka białego w oliwie z oliwek

Zaledwie 2% z całego tuńczyka to część najdelikatniejsza, najcenniejsza, czyli brzuszki. Ventresca najlepiej smakuje w towarzystwie prostych składników: na grzance, w sałatce warzywnej czy ziemniaczanej. Polecam je szczególnie w sałatce typu nicejskiej, z jajkiem, oliwkami, czerwoną cebulą, sałatą. Komponuje się doskonale.

Sardynki i anchois w oliwie z oliwek

To sardynki odmiany pilcha, które są przetwarzane zgodnie z tradycją tak, by zachować ich bogatą konsystencję i intensywny smak. Idealne z zieloną sałatą, sałatką ziemniaczaną, do kanapek, pizzy czy dań makaronowych. Nie bój się także eksperymentować z zupełnie nowymi smakami.

Czasami stwierdzamy, iż w domu nie ma nic takiego do jedzenia, a tymczasem z sardynkami można wyczarować cuda! Puszka ma 85 g.

Anchois, czyli fileciki z sardeli, które mają bogatą i mięsistą konsystencją. Ich smak jest intensywny i czuć w nich prawdziwy smak morza. Osobiście je uwielbiam!

Nie wiem, czy wiesz, ale sardele muszą być poddane obróbce maksymalnie 12 godzin od wyłowienia. Są manualnie obrabiane i poddawane filetowaniu wg tradycyjnych technik. Są świetne do spaghetti, grzanek, sałatek, genialnie smakują choćby z … burratą! Puszeczka ma 50 g.

Wskazówka I Kliknij, aby kupić fileciki z anchois i sardynki w oliwie.

Sardynki w oliwie
Fileciki Anchois
Burrata z anchois
Grzanka z anchois

Oliwa z oliwek „Tradiziolale” Carli

Ta znakomita w kuchni oliwa jest dostępna w puszkach o pojemności 1 litr. To kompilacja oliwy rafinowanej z 30% zawartością oliwy z pierwszego tłoczenia. Takie połączenie sprawia, iż jest ona wyjątkowa i wszechstronna.

Może być stosowana na surowo, ale jest szczególnie polecana do gotowania, ponieważ zachowuje swoje walory choćby w wysokich temperaturach. Sprawdzi się do smażenia potraw, długiego gotowania, zapiekania w piekarniku, do wyrobu ciast, deserów oraz także na surowo.

Wskazówka I Zamów puszkę oliwy „Tradiziolale” Carli.

Glazura z octu balsamicznego Moddena IGP BIO

Ta wyjątkowa glazura to krem na bazie octu balsamicznego Modena z apelacją IGP. Jest doskonała nie tylko do przyprawiania i aromatyzowania, ale także do dekoracji. Świetna do grillowanych ryb i mięs, czy warzyw, ziemniaków z pieca, ze świeżymi serami oraz z Parmigiano Reggiano. Sprawdzi się także do deserów, np. do lodów.

W mojej kuchni bardzo dużo się zmieniło, odkąd używam glazury, ponieważ niesamowicie dopełnia smak potraw. Ja stosuję szczególnie chętnie do kolorowych sałatek, uwielbiam także smak avokado z kapką oliwy i glazury. jeżeli nie miałeś do tej pory do czynienia z glazurą, koniecznie wypróbuj.

Wskazówka I Ta znakomita glazura, jest na stanie sklepu Kuchnia Włoska.

Oliwa „Tradiziolale”
Glazuta z octu balsamicznego

Oliwa Extra Vergine Carli

Zestaw idealny! W wersji świątecznej jest dostępne eleganckie drewniane pudełko z trzema różnymi oliwami w butelkach po 500 ml: Delicato, Fruttato i 100% Italiano.

Delicato podkreśla charakter potraw, nie zakrywając ich smaków i aromatów. Frittato ma mocny, owocowy smak, dzięki czemu nadaje niepowtarzalny charakter każdemu przepisowi. 100% Italiano urzeka wyjątkowym, pełnym smakiem, bukietem owocowym i ostrym aromatem charakterystycznym dla odmian z południowych Włoch.

Wskazówka I Ten znakomity zestaw Oliwy Extra Vergine w pięknym drewnianym pudełku, jest idealnym prezentem dla wszystkich miłośnika kuchni włoskiej.

Wszystkie te produkty i wiele innych znajdziesz w sklepie Kuchnia Włoska. Niech te święta będą pełne smaków Włoch!

Planując swoją podróż

Znajdź najlepszy hotel lub apartament na swoje włoskie wakacje dzięki booking.com.

Pamiętaj, aby zawsze mieć wykupione ubezpieczenie turystyczne. Ja korzystam z najlepszej na rynku porównywarki rankomat.pl.

Jeśli potrzebujesz samochodu we Włoszech, skorzystaj z oferty rentalcars.com, aby porównać oferty i zarezerwować najwygodniejszy samochód dla siebie.

Potrzebujesz biletów na prom we Włoszech? Znajdziesz je na Direct Ferries.

Gdy kupujesz coś za pośrednictwem moich linków, zarabiam niewielką kwotę. Ty przez cały czas płacisz tyle samo, ze mną dzieli się sprzedawca. Dziękuję za twoje znaczące wsparcie.

Nie masz teraz czasu w czytanie? Nie ma sprawy! Zapisz sobie poniższe zdjęcia na Pinterest, aby przeczytać później.

Włoska poczta

Dzielę się z Tobą moimi włoskimi podróżami, mając nadzieję, iż cię zainspirują do samodzielnego poznawania jednego z najpiękniejszych państw na świecie.

Dołącz do czytelników mojego newslettera, poste italiane. Dzięki temu nie przeoczysz niczego, co się pojawiło na blogu, a także otrzymasz mnóstwo dodatkowych informacji.

Jeśli potrzebujesz pomocy w znalezieniu praktycznych informacji o Italii, zapraszam Cię do mojej grupy na FB: Moje wielkie włoskie podróże, którą wyróżnił Magazyn Glamour, jako jedna z najciekawszych grup na FB.

Zapraszam cię także na mojego

, na którym znajdziesz całą masę włoskich inspiracji!

La vita è bella! Życie jest piękne!

Idź do oryginalnego materiału