Włoski sklep z delikatesami: kulinarne odkrycie na wyciągnięcie ręki

starachowicki.eu 1 dzień temu
Nie da się ukryć: gotujemy dziś odważniej niż kiedykolwiek. Co chwila ktoś poleca sos, oliwę, makaron z małej wytwórni – i nagle zwykły obiad smakuje jak wakacje. jeżeli miałbym wskazać kierunek, który szczególnie wciąga, to Włochy. Nie tylko dlatego, iż „pizza i pasta”, ale przez to, jak tam rozumie się jedzenie: kilka świetnych składników, zero fajerwerków, za to maksimum smaku. I właśnie to obiecuje włoski sklep z artykułami spożywczymi. Co adekwatnie wyróżnia kuchnię włoską?

Prostota, która nie jest prostactwem. Włosi wyciągają z produktu to, co najlepsze, bez zbędnych ozdobników. Dobra oliwa, świeże pomidory, dojrzewający ser, makaron ugotowany al dente – tyle. Brzmi banalnie? Może, ale działa. Różnica polega na jakości: składniki mają być uczciwe, świeże, wyraźne. I to czuć.

Co znajdziesz na półkach (i dlaczego to kusi)?

Wejście do takiego sklepu bywa jak szybki lot do Italii. Półki z oliwami – łagodnymi i pieprznymi, zielonymi w aromacie lub bardziej orzechowymi. Obok makaron w dziesiątkach kształtów: klasyczne spaghetti, ale też paccheri czy orecchiette, które w zwykłym markecie rzadko się trafiają. Dalej sery: Parmigiano Reggiano do starcia na ciepły makaron, kremowa Gorgonzola do kromki chleba i kieliszka wina. Są też wędliny, sosy pomidorowe, czasem małe słoiki z pesto, kaparami, suszonymi pomidorami. Człowiek niby po chleb przyszedł, a wychodzi z torbą pełną „na
Idź do oryginalnego materiału