Włoska zupa, którą pokochali Polacy. Z tego przepisu wychodzi najlepsza

top.pl 1 tydzień temu
Nie bez powodu włoska kuchnia jest uznawana za jedną z najbardziej smakowitych. Aromatyczne makarony, cudowne pizze czy słodkie desery z Italii znane są na całym świecie. Mało kto wiąże jednak Włochów z pysznymi zupami. Poznaj przepis na minestrone prosto z Półwyspu Apenińskiego, które pokochali Polacy.

Składniki na włoskie minestrone

Do przygotowania włoskiej zupy jarzynowej, czyli minestrone, potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 1 l bulionu,
  • 1 marchew,
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej,
  • 1 pietruszka,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • garść startego parmezanu,
  • kilka listków bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • suszony tymianek.

Minestrone możesz również podawać z ulubionym makaronem lub grzankami.

Sprawdź również: Kupujesz masło bez laktozy? Katarzyna Bosacka nie ma dla ciebie dobrych wiadomości

Jak przygotować najlepsze minestrone?

Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia cebuli, cukinii, marchwi, pietruszki oraz selera naciowego w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć pokrojone warzywa i smaż je przez około 5 minut. W międzyczasie podgrzej bulion (może być warzywny lub mięsny) i zalej nim podsmażone warzywa. Zalane bulionem warzywa gotuj do momentu, gdy lekko zmiękną, a bulion trochę odparuje.

Po tym czasie do garnka dodaj passatę pomidorową, białą fasolę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj minestrone przez kolejne 5 minut. Minestrone przelej do misek, posyp startym parmezanem oraz udekoruj listkami bazylii. jeżeli chcesz, możesz podawać "włoską jarzynową" z makaronem lub aromatycznymi grzankami.

Zobacz też:

Takie ciasto z sezonowych owoców robiła moja mama. Idealne na niedzielę

Wystarczą 3 składniki, by zrobić najlepsze naleśniki. Takie robiła moja babcia

Koniecznie zrób ten bigos w maju. Z młodą kapustą smakuje najlepiej

Idź do oryginalnego materiału