Babka panettone – szybki przepis na świąteczne ciasto drożdżowe
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży,
- 50 ml ciepłego mleka,
- 360 g mąki pszennej typ 450 lub typ 00 stosowany do pizzy,
- 3 g soli,
- 50 g cukru białego,
- 60 g rodzynek sułtańskich,
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 3 duże jajka,
- 120 g masła (łyżka przyda się do natłuszczenia formy).
Jak zrobić panettone?
Przygotowanie:
- Świeże drożdże należy rozetrzeć z 5 g cukru w szklance, a następnie dodać ciepłe mleko, 10 g mąki pszennej. Całość należy połączyć na zaczyn i odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu, aby podwoiła objętość.
- Formę na babkę panettone należy natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Może to być wysoka tortownica.
- W szerokiej misce należy dodać przesianą mąkę pszenną, cukier, sól, rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, zaczyn drożdżowy, rozkłócone jajka i 90 g rozpuszczonego masła.
- Ciasto na panettone należy wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne. Zajmie to około 10 minut. Można ułatwić sobie pracę, korzystając z robota kuchennego z ostrzami w kształcie litery S.
- Gotowe ciasto trzeba przykryć czystą ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie należy je odpowietrzyć, uderzając pięścią lub rzucając o blat stołu. Ciasto na babkę panettone trzeba ponownie zagnieść.
- Ciasto trzeba włożyć do formy (wysoka tortownica) na panettone i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Panettone trzeba polać po wierzchu resztą roztopionego masła.
- Babkę trzeba piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° Celsjusza.
Oryginalne włoskie panettone
We Włoszech korzysta się z mąki typu 00, która używana jest także przy wyrobieni pizzy. Jest ona ważna w recepturze ze względu na wysoką zawartość glutenu. Dzięki temu wypiek będzie lekki jak chmurka, podczas rozrywania będzie się listkować, a ciasto będzie rozpływać się na języku. Prezentowany przez nas przepis jest recepturą zbliżoną do oryginału. Tradycyjnie w Mediolanie babka panettone wypiekana jest z długo dojrzewającego ciasta. Zaczyn wykonany z odrobiny mąki, cukru, słodu i drożdży miesza się i odstawia na 12 godzin do wyrośnięcia.
Następnie do zaczynu dodawane są jajka, masło, pozostały cukier, ekstrakt waniliowy, rodzynki i kandyzowane owoce. Zagniecione ciasto powinno być miękkie, zwarte i lśniące. Kolejnym krokiem jest dzielenie ciasta i umieszczenie ich w formie do panettone. Takie panettone jest zostawione w formie do wyrośnięcia na minimum 6 godzin. Włosi przed pieczeniem nacinają wierzch na kształt krzyża i pieką przez godzinę w 170° Celsjusza.
Czytaj także: Apetyczna babka czekoladowa. Kapitalny przepis na świąteczny poczęstunek. Najważniejszy jest jeden składnik
Dekorowanie ciasta
Po upieczeniu panettone jest dekorowane lukrem na drugi dzień lub po 12 godzinach od wypieku. Gotowe panettone można udekorować polewą czekoladową.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: