Włosi łapią się za głowę, kiedy dodajemy ten składnik do makaronu. Kulinarna zbrodnia!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Do Spaghetti carbonara nie powinno dodawać się śmietany - Pyszności; Fot. Pixabay


Tego nie wybaczy ci żaden Włoch. Niezwykle przywiązani do tradycji kulinarnej swojego kraju, nie wyobrażają sobie, by kombinować z przyjętymi i sprawdzonymi recepturami. I tak jak nie dodają do pizzy ketchupu, nie zniosą, gdy ktoś poda im Spaghetti carbonara stworzone na bazie… śmietany. A przyznać trzeba, iż w Polsce lubujemy się w takim daniu. Lepiej więc nie nazywać tak przygotowanego makaronu carbonarą w towarzystwie Włocha.

Nie wiadomo dokładnie, gdzie i w jakich okolicznościach narodziła się carbonara. Najbardziej popularna teoria na temat pochodzenia tego dania mówi, iż powstało wśród włoskich górników, którzy pracowali w regionie Apeninów. Specjał ten miał być szybkim i sycącym daniem, które górnicy mogli zjeść na przerwie w pracy. Mimo niejasnej historii carbonara stanowi dzisiaj flagowe danie włoskiej kuchni.

Co dodaje się do carbonary?

Nie bez znaczenia jest również to, iż w wolnym tłumaczeniu „alla carbonara” znaczy „z węglem”. Istnieją również teorie sugerujące, iż z „węglem” oznacza „z dużą ilością pieprzu”. Ma to swoje odzwierciedlenie w tradycyjnych recepturach, według których do carbonary nie dodaje się soli, za to dużo pieprzu. Co jednak najważniejsze, Włosi uważają, iż prawdziwa carbonara nie zawiera śmietany ani cebuli, a makaron jest lekko al dente.

Tak naprawdę carbonara wymaga użycia kilku prostych składników, a całe danie można przygotować w ciągu kilku minut. W tradycyjnej wersji przygotowuje się ją z jajek, startego sera Pecorino Romano, guanciale lub pancetty, do tego makaron i pieprz. Guanciale to krótko peklowany policzek wieprzowy lub podgardle, pancetta zaś jest włoskim zrolowanym, suszonym boczkiem wieprzowym.

Do Spaghetti carbonara nie powinno dodawać się śmietany – Pyszności; Fot. Pixabay

Jajka do carbonary: same żółtka czy całe?

Do zrobienia Spaghetti carbonara używa się żółtek. To dzięki nim całość nabiera kremowej konsystencji. Najtrudniejsze w przygotowywaniu Spaghetti carbonara jest wyczucie temperatury i czasu. Wylewając żółtka na patelnię i mieszając je z makaronem, trzeba zwrócić uwagę na to, by temperatura nie była zbyt wysoka. W przeciwnym razie z żółtek zrobi się jajecznica. Najlepiej więc najpierw wymieszać je z dodatkiem gorącej wody (tej, która została po ugotowanym makaronie) w ciepłym, ale nie gorącym naczyniu, a następnie dodać powstałą masę do reszty dania.

Jak zrobić dobre Spaghetti carbonara? Przepis

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 4 żółtka
  • 100 g sera Pecorino Romano
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 g podgardla wieprzowego

Przygotowanie:

  1. Potnij podgardle wieprzowe na mniejsze kawałki. Następnie zetrzyj na tarce ser.
  2. Makaron ugotuj al dente.
  3. W międzyczasie podsmaż na patelni wcześniej pokrojone mięso.
  4. W osobnej misce połącz: żółtka i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  5. Do miseczki wlej chochlę wody z ugotowanego makaronu. Ponownie wymieszaj.
  6. Na patelnię z podsmażonym mięsem dodaj ugotowany makaron
  7. Na koniec dodaj jajeczną mieszankę i dokładnie wymieszaj całość.

Zobacz także przepis na szybki krem z pieczonych pomidorów:

Idź do oryginalnego materiału