Włosi jej zakazali. Polacy wciąż się zajadają. Pierwsze objawy 2,5 h od spożycia

g.pl 1 miesiąc temu
Ryby to istotny element diety każdego człowieka. Okazuje się jednak, iż nie wszystkie osobniki zasługują na naszą uwagę. Niektórych mieszkańców wód lepiej nie kłaść na talerz. We Włoszech i USA chcąc uchronić obywateli od ewentualnych komplikacji zdrowotnych, zakazano sprzedaży tego gatunku. Polacy jednak wciąż nie wiedzą o skutkach.
Od dziecka mówi się nam, iż jedzenie ryb jest bardzo ważne, ponieważ posiadają one wiele korzystnych składników odżywczych, które wspomagają nasz organizm we adekwatnym funkcjonowaniu. Polacy najchętniej zajadają się śledziami, mintajami oraz makrelami, ale na talerzach nie rzadko lądują również łososie, dorsze i pstrągi - a w Wigilię oczywiście główną gwiazdą jest karp. Rybne menu na tych gatunkach się nie kończy. W kraju nad Wisłą można również nabyć okaz, który w innych państwach został objęty zakazem sprzedaży.


REKLAMA


Zobacz wideo "Avatar: Ogień i popiół" [ZWIASTUN]


Najbardziej niezdrowe ryby. We Włoszech i w USA zakazano sprzedaży tego gatunku
Nie są trujące, ale zjedzone w zbyt dużych ilościach mogą zaszkodzić naszemu układowi trawiennemu. Mowa o rybach maślanych, które charakteryzują się delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Mięso tego gatunku jest niezwykle miękkie - wręcz rozpływa się w ustach. Wielu kucharzy chętnie wędzi ten okaz, ponieważ w ten sposób można wydobyć z niego niezwykle oryginalne nuty. Brzmi jak idealna, lekka przekąska, ale jak się okazuje, pozory mogą naprawdę poważnie nas zmylić.
Zobacz też: Sprawdzili ceny warzyw i owoców w Polsce. Tu jest najtaniej
Ryba maślana jest dostępna na terenie Polski w wielu marketach, można zamówić ją również w restauracjach. I o tyle, o ile Włosi czy Amerykanie, a choćby Japończycy zabronili sprzedaży tego gatunku, tak u nas zaleca się po prostu zachowanie ostrożności przy zakupie i konsumpcji tej odmiany. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na nazewnictwo.


Ryba maślana - ostrzeżenie. Pewne grupy osób nie powinny jeść tego dania
Kostropak, eskolar, pompilius - to gatunki ryb, które w szerszym pojmowaniu są określane mianem ryb maślanych. W Polsce najczęściej można natknąć się na kostropaka i eskolara. Decydując się na ich zakup, pamiętaj, aby nie zajadać się nimi zbyt często, ponieważ zawierają one aż 90 proc. tłuszczów, które są pochodną parafiny. Ludzki organizm nie jest przystosowany do trawienia tego typu substancji, w związku z czym ich nadmiar może doprowadzić do nieprzyjemnych objawów takich jak mdłości, bóle żołądka, bóle głowy, biegunka oraz wymioty. jeżeli organizm zostanie obciążony tym mięsem, średnio po 24 godzinach można spodziewać się ustąpienia wszelkich dolegliwości, które na ogół pojawiają się po 2,5 godziny od spożycia. Z uwagi na specyfikę tego dania, pod żadnym pozorem nie powinny go jeść kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału