Najprostsze na świecie ciasto z budyniem i kawową nutą to przepis na szybki i smaczny deser. Z jego przygotowaniem poradzi sobie choćby amator.
Chociaż uwielbiam torty na puszystych biszkoptach, kremowe serniki i chrupiące bezy, to nie da się ukryć, iż nie są to najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu ciasta. Znalazłam jednak rozwiązanie – prosty deser z nutką kawy i budyniowym nadzieniem. Z jego przygotowaniem poradzi sobie choćby cukierniczy amator, a efekt końcowy jest tak pyszny, iż wszystko zniknie w mgnieniu oka. Chociaż ciasto można śmiało nazwać jednym z najprostszych, to nie wygląda jak standardowy placek. Zaskoczenie na twarzach gości murowane. Idealny przepis dla osób, które kochają aromat kawy w ciastach i deserach.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Najprostsze ciasto z kawą
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy,
- 3 łyżeczki cukru,
- 200 ml wody,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1/4 łyżki soli.
Budyń
- 1 szklanka mleka,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej.
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną przesypuję do miski. Dodaję do niej cukier, suszone drożdże oraz przestudzoną kawę. Mieszam, po czym wlewam również olej i dosypuję sól.
- Ciasto przekładam na blat i wyrabiam. Formuję kulę i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Pamiętaj, aby przykryć ciasto czystą ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej.
Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności
- Wyrośnięte ciasto dzielę na mniejsze kuleczki.
- Budyń śmietankowy rozpuszczam w połowie szklanki przestudzonej kawy. Mleko zagotowuję i wlewam proszek budyniowy. Cały czas mieszając, podgrzewam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.
Masa budyniowo-kawowa- Pyszności
- Każdą kuleczkę ciasto rozwałkowuję na placek. Na środek wykładam porcję budyniu i zawijam, tworząc sakiewkę/bułeczkę. Robię to przez szczypanie razem brzegów ciasta.
Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności
- Tak przygotowane kuleczki umieszczam w formie na babkę, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 15-30 minut, aby nieco podrosły.
- Następnie smaruję ciasto mlekiem i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
Najprostsze ciasto- Pyszności
- Gotowe ciasto wyciągam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Możesz je opcjonalnie udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!Najprostsze ciasto- Pyszności