Właśnie tak kołduny gotują Litwini. Trzeba cierpliwości, ale smak to wynagrodzi

g.pl 2 dni temu
Uwielbiacie kombinować w kuchni? jeżeli tak, to koniecznie wypróbujcie nasz przepis na kołduny litewskie, który bez wątpienia podbije wasze podniebienia i serca. Przygotowanie tego dania pochłonie nieco czasu, ale jego smak wynagrodzi wam wszystkie trudy. Do dzieła!
Nikt nie zaprzeczy chyba, iż gotowanie zbliża ludzi do siebie. Z tego też powodu warto czasem przenieść się z rodziną z kanapy do kuchni i wspólnie przyrządzić pyszne danie. Jednym z nich mogą być np. kołduny litewskie. Możecie być pewni, iż jeżeli zrobicie je raz, to zostaną one na dłużej w waszym jadłospisie. Sprawdźcie sami, jak wybornie smakują.


REKLAMA


Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi


Co to są kołduny litewskie?
Kołduny litewskie to po prostu małe, okrągłe pierożki wypełnione farszem z mięsa. Przypominają one uszka lub pierogi, jednak są nieco mniejsze i mają inny kształt. Kołduny litewskie, jak wskazuje sama nazwa, to tradycyjne danie kuchni litewskiej. Są one jednak chętnie przyrządzane też w naszym kraju oraz na Białorusi. Warto również wspomnieć, iż kołduny litewskie prawdopodobnie zostały sprowadzone na wschodnie ziemie przez Tatarów.


Kołduny litewskie są podawane przeważnie do zupy lub bulionu, jednak miłośnicy tej potrawy chętnie jedzą je także jako samodzielne danie.
Tradycyjne kołduny litewskie. Ten przepis cię zachwyci
Przygotowanie kołdunów litewskich będzie składać się z trzech etapów. Musimy bowiem ugotować rosół, przygotować farsz do kołdunów oraz ciasto.
Kolejno do przygotowania rosołu będziemy potrzebować:


1 kura
300 g szpondra lub pręgi z kością
1 seler
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1 por
2,5 litra zimnej wody
2 gałązki świeżego lubczyku
2 liście laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
sól (do smaku)


Do przygotowania ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:


250 ml letniej wody
500 g mąki pszennej + trochę do podsypywania blatu
1 łyżeczka soli
1 jajko


Do przygotowania farszu musimy zgromadzić:


150 g łoju wołowego
500 g tłustej wołowiny (np. karkówki) lub karczku baraniego
1 jajko
100 ml przestudzonego rosołu
2 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
sól i pieprz (do smaku)


Kołduny przepis krok po kroku
Przygotowanie kołdunów litewskich rozpoczynamy od ugotowania rosołu. Wybrane przez nas mięso zalewamy wodą, a następnie gotujemy przez około 2 godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. Pamiętamy, aby przez cały czas gotowania mięsa zbierać burzowiny, które pojawiają się na powierzchni bulionu.
Warzywa obieramy i dodajemy do garnka z mięsem. Nie obieramy jedynie cebuli. Jedną z nich przekrawamy na pół, a następnie opalamy. Obie cebule dodajemy do wywaru. Całość przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.


Po tym czasie z gotowego bulionu wyjmujemy mięso oraz warzywa, a także pieprz w ziarnach i ziele angielskie oraz liście laurowe i lubczyk. Solimy do smaku i przechodzimy do przygotowania farszu.
Łój oraz mięso należy zmielić w maszynce do mielenia. Do powstałej masy dodajemy czosnek, jajko oraz przyprawy. Całość zaczynamy wyrabiać, a w międzyczasie dodajemy przestudzony bulion. Farsz powinien być łatwy do formowania, ale nie może być zbyt rzadki. Po przygotowaniu umieszczamy go w lodówce.
Na samym końcu zabieramy się za przygotowanie ciasta. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy wodę oraz jajka i zagniatamy kilka minut do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Całość przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
Kołduny litewskie jak lepić?
Kiedy mamy za sobą już wszystkie poprzednie etapy, możemy przejść do najważniejszego, czyli do lepienia kołdunów. Zaczynamy od dokładnego rozwałkowania ciasta. Musi być ono cieńsze niż w przypadku pierogów. Następnie z ciasta wycinamy kółka o średnicy około trzech centymetrów.


Teraz na środek naszych kółek nakładamy farsz. Następnie całość nakrywamy drugim kółkiem z ciasta i sklejamy ich brzegi tak, aby delikatnie falowały. Tak przygotowane kołduny wrzucamy do wrzątku i od chwili wypłynięcia gotujemy przez około dwie lub trzy minuty.
Ugotowane kołduny możemy podać z przygotowanym wcześniej rosołem, a na wierzch posypać nieco natki pietruszki lub lubczyku. Smakować będą również podane w wersji bez bulionu, np. z niewielką ilością roztopionego masła i natką pietruszki. Smacznego!


Świetną alternatywą dla powyższego przepisu są także kołduny z mięsem z rosołu. Sami spróbujcie, która opcja będzie smakować wam bardziej. Powodzenia w kulinarnym eksperymentowaniu.
Idź do oryginalnego materiału