Gotowanie na parze to świetny sposób na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków. jeżeli dbasz o dietę i szukasz pomysłów na lekkostrawne dania, parowar to strzał w dziesiątkę. Jest to sprzęt, który służy do beztłuszczowej obróbki cieplnej żywności. Wykorzystuje parę, która powstaje w wyniku zagotowania wody w zbiorniku znajdującym się na spodzie urządzenia.
REKLAMA
Zobacz wideo
Jak gotować na parze w garnku? Wypróbuj "metodę łyżkową"
Parowar jest przykryty pokrywką, która uniemożliwia ulatywanie pary wodnej. Najczęściej przygotowuje się w nim mięso, ryby, warzywa, owoce morza i ryż. jeżeli chcesz spróbować przyrządzić taki posiłek samodzielnie w domu, ale nie możesz pozwolić sobie na zakup urządzenia, wypróbuj domową metodę.
Antonella Santorsola podzieliła się trikiem na swoim profilu na Instagramie @fiore_dolce_casa. Na dnie garnka kładzie cztery metalowe łyżki i zalewa je wodą. Następnie kładzie na nie talerz z jedzeniem. W przypadku Antonelli jest to rzepa. Kobieta przykrywa garnek pokrywką i odpala kuchenkę. Po chwili odsłania zawartość garnka. Ugotowane warzywa są gotowe do spożycia.
Gotowanie na parze bez parowaru. Dobre dla zdrowia i smaku
Gotowanie warzyw na parze zajmuje 10-20 minut. Gotująca się w garnku woda wytwarza parę, która tworzy wewnątrz temperaturę ok. 110 st. C. W ten sposób potrawa zachowuje wszystkie wartości odżywcze, naturalny smak i kolor. Dodatkowo jest lekkostrawna oraz niskokaloryczna. Warzywa są miękkie i soczyste, dzięki czemu możesz cieszyć się ich subtelnością. Trik z łyżkami sprawdzi się nie tylko w przypadku gotowania rzepy, ale także brokułu, marchewki, kalafiora, zielonej fasolki czy szparagów. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.