Wiosenne roladki z sałaty. Przepis na szybką i lekką przekąskę na Wielkanoc i nie tylko. Zrobisz je tylko w 10 minut

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ten przepis jest bardzo prosty i szybki. Roladki z sałaty, nadziewane serkiem, rzodkiewką, suchą kiełbaską i ogórkiem to strzał w dziesiątkę. Smakują wyśmienicie, są lekkie i wiosenne. To idealna przekąska na święta i inne specjalne okazje. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis.

Przepis na roladki z sałaty

czas przygotowania: 10 minut
porcja: na 8 roladek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 dużych liści sałaty,
  • 8 plasterków kiełbaski suchej krakowskiej,
  • 200 g serka twarożkowego śmietankowego,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1 ogórek,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku.

Zobacz także: Błyskawiczne roladki z tortilli z łososiem. Przepis na przekąski na imprezę i na sylwestra. Zrobisz je w 15 minut

Jak zrobić roladki z sałaty?

  1. Wszystkie warzywa umyj i osusz.
  2. Koperek posiekaj, rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę.
  3. W miseczce wymieszaj serek z koperkiem i rzodkiewką.
  4. Ogórka obierz i pokrój w słupki.
  5. Liść sałaty posmaruj serkiem, połóż na nim po dwa plasterki kiełbaski i dwa słupki ogórka. Zwiń w roladkę.
  6. Przekrój roladkę na pół, każdą część zepnij wykałaczką lub patyczkiem do koreczków.
  7. Przygotuj tak pozostałe roladki.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału