Sałatka na imprezę – sprawdzony przepis
Na imprezę i spotkanie ze znajomymi, w domu czy w plenerze, warto podać pyszne przekąski i sałatki. Świetnie sprawdzi się wiosenna sałatka makaronowa z tuńczykiem. Proponuję dodać do niej marynowane cebulki, kukurydzę, groszek i sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Całość wystarczy doprawić prostym sosem z majonezu i ostrej musztardy. Sałatka jest wyrazista, sycąca i pięknie prezentuje się na stole. Zrobiłam ją z makaronem orzo, ale równie dobrze sprawdzi się makaron małe kolanka czy świderki.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną sałatkę makaronową z tuńczykiem.
Przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki
czas przygotowania: ok. 15 minut,
porcja na: 4 osoby,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g ugotowanego makaronu orzo,
- 180 g tuńczyka w oleju,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 100 g groszku konserwowego,
- 1 słoik cebulki marynowanej (ok. 290 g),
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego gęstego,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Najlepsza sałatka z tuńczykiem i ryżem. Zobacz przepis
Szukasz pomysłu na pyszną i pożywną przekąskę na spotkanie z rodziną, bliskimi czy po prostu na kolację? Mamy przepis na najlepszą sałatkę z tuńczykiem i ryżem. Jest prosta, szybka w wykonaniu, a do…
Jak zrobić najlepszą sałatkę makaronową z tuńczykiem?
- Ugotowany i wystudzony makaron przełóż do miski.
- Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy. Dodaj do sałatki.
- Tuńczyk wyjmij z puszki. Rozdrobnij go delikatnie widelcem i dodaj do sałatki.
- Połowę cebulek marnowanych pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki. Resztę cebulek odłóż do dekoracji.
- Całość wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Wierzch sałatki udekoruj natką pietruszki oraz pozostałą cebulką marynowaną. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: