Wiosenna młoda kapusta z białym winem i makiem. Odkryj przepis na prosty obiad. Zwyciężczyni Masterchefa dzieli się patentem na warzywo

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwo Pascal/Dominika Wójciak


Dominika Wójciak to zwyciężczyni 3. edycji programu „MasterChef”. W książce „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” przekonuje, iż młoda kapusta może mieć wiele zastosowań. Wśród nich pokazała przepis na duszoną kapustę z winem i makiem. Zobacz, jak przyrządzić młodą kapustę w mistrzowski sposób.

Duszona młoda kapusta z białym winem i makiem – przepis na wiosnę

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 młoda biała kapusta lub kapusta włoska,
  • 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki maku,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (możesz zastąpić sokiem z ½ cytryny),
  • 100 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie),
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Jak zrobić duszoną młodą kapustę?

Przygotowanie:

  1. Zewnętrzne liście kapusty wyrzuć. Kapustę umyj i poszatkuj lub pokrój na cienkie paski.
  2. W garnku z pokrywką rozgrzej masło lub olej na średnim ogniu.
  3. Dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją.
  4. Dodaj czosnek starty trzonkiem noża z odrobiną soli na pastę oraz mak.
  5. Smaż jeszcze przez 2 minuty.
  6. Dodaj kapustę, posól ją, by szybciej zmiękła.
  7. Starannie wymieszaj i przykryj pokrywką.
  8. Po 10 minutach zdejmij pokrywkę, dodaj wino i przecier pomidorowy albo sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  9. Podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze przez 10–15 minut, aż kapusta będzie miękka, a płyn niemal całkiem odparuje.
  10. Wtedy dodaj śmietankę.
  11. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem, wmieszaj posiekane zioła.

Czytaj także przepis na gołąbki z młodej kapusty:

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Odkryj sposób na farsz z ryżem i mięsem mielonym

Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Można zrobić zdrowszą wersję gołąbków, używając brązowego ryżu i własnoręcznie zmielić…

Anna Daniluk

Sposób podania duszonej młodej kapusty

Dominika Wójciak zachęca, aby danie podawać od razu z kromką ulubionego chleba na zakwasie lub z młodymi gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem. Młodą duszoną kapustę można też zajadać z pszenno-razową bagietką. Danie świetnie smakuje także z niepaloną kaszą gryczaną.

„Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” – przepisy z młodą kapustą

Laureatka programu „MasterChef” zaproponowała też przepisy na orientalną nutę. Miłośnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni przepisem na kimchi z młodej kapusty z dodatkiem czosnku niedźwiedziego oraz zupą pho z kapustą i pieczarkami. Każdy z nich charakteryzuje się pikantnym smakiem i intensywnym aromatem.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału