Duszona młoda kapusta z białym winem i makiem – przepis na wiosnę
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 młoda biała kapusta lub kapusta włoska,
- 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki maku,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (możesz zastąpić sokiem z ½ cytryny),
- 100 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie),
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Jak zrobić duszoną młodą kapustę?
Przygotowanie:
- Zewnętrzne liście kapusty wyrzuć. Kapustę umyj i poszatkuj lub pokrój na cienkie paski.
- W garnku z pokrywką rozgrzej masło lub olej na średnim ogniu.
- Dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją.
- Dodaj czosnek starty trzonkiem noża z odrobiną soli na pastę oraz mak.
- Smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Dodaj kapustę, posól ją, by szybciej zmiękła.
- Starannie wymieszaj i przykryj pokrywką.
- Po 10 minutach zdejmij pokrywkę, dodaj wino i przecier pomidorowy albo sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze przez 10–15 minut, aż kapusta będzie miękka, a płyn niemal całkiem odparuje.
- Wtedy dodaj śmietankę.
- Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem, wmieszaj posiekane zioła.
Czytaj także przepis na gołąbki z młodej kapusty:
Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Odkryj sposób na farsz z ryżem i mięsem mielonym
Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Można zrobić zdrowszą wersję gołąbków, używając brązowego ryżu i własnoręcznie zmielić…
Sposób podania duszonej młodej kapusty
Dominika Wójciak zachęca, aby danie podawać od razu z kromką ulubionego chleba na zakwasie lub z młodymi gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem. Młodą duszoną kapustę można też zajadać z pszenno-razową bagietką. Danie świetnie smakuje także z niepaloną kaszą gryczaną.
„Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” – przepisy z młodą kapustą
Laureatka programu „MasterChef” zaproponowała też przepisy na orientalną nutę. Miłośnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni przepisem na kimchi z młodej kapusty z dodatkiem czosnku niedźwiedziego oraz zupą pho z kapustą i pieczarkami. Każdy z nich charakteryzuje się pikantnym smakiem i intensywnym aromatem.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: