Wilgotne ciasto pomarańczowe. Rozpływa się w ustach jak najlepszy rarytas [PRZEPIS]

g.pl 1 tydzień temu
Ciasto pomarańczowe to deser, który jest idealnym uzupełnieniem obiadu o każdej porze roku. Jego fenomen polega również na tym, iż można bardzo gwałtownie je przygotować. Co więcej, większość składników z pewnością masz już w domu. Do sklepu musisz wybrać się jedynie po aromatyczne owoce.
Jesienią w wielu domach unosi się zapach cynamonu i korzennych przypraw. o ile jednak jesteś już zmęczony tego typu przekąskami, sięgnij po innego faworyta tego sezonu, którym jest pomarańcza. Zamiast wrzucać cytrus ponakłuwany goździkami do herbaty, ugotuj go i zrób ciasto. Twoi bliscy będą zachwyceni, gdy poczęstujesz ich miękkim, aromatycznym kawałkiem owocowego ciasta. Przygotowanie tego wypieku jest banalnie proste.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy z zasłoniętymi oczami można rozpoznać pączka Magdy Gessler? Sprawdziliśmy to w redakcji!


Szybkie ciasto pomarańczowe. To prosty w przygotowaniu wypiek, który smakuje każdemu
Jednym z najprostszych w przygotowaniu deserów są ciasta na oleju. Przyrządzenie ich choćby nie wymaga od nas specjalnej wizyty w sklepie, ponieważ składają się z podstawowych produktów, które większość z nas ma już w domu. Będziesz potrzebować:


oleju,
jajka,
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia.


Dla uzyskania dodatkowych walorów smakowych warto zastosować także olejek w ulubionym wydaniu (waniliowym, cytrusowym, migdałowy, kokosowy, karmelowy, ciasteczkowy).
Zobacz też: Pierogi z dynią, którymi zaimponujesz swojej babci. Posypią się pochwały
Decydując się na pomarańczowy wypiek lepiej jednak postawić na naturalny dodatek w formie owocu. Smak puszystego ciasta przeniesie cię na moment do innego wymiaru. Długo będziesz wspominać to kulinarne doznanie. Przygotuj sobie foremkę o wymiarach 11x26 i zacznij łączyć ze sobą składniki w następującej kolejności.


Ciasto pomarańczowe z całych pomarańczy. Przy tym wypieku żadna część owocu się nie marnuje
Jesienne ciasto pomarańczowe, które zachwyci twoich najbliższych i będzie stanowiło idealny dodatek do kawy, zacznij przygotowywać od przyrządzenia purée z cytrusów. Dwa średniej wielkości owoce (o wadze ok. 300 g) włóż do garnka i zalej wodą tak, aby w całości były zamoczone. Gotuj je na wolnym ogniu przez godzinę. Po wyłączeniu palnika zostaw pomarańcze w wodzie i poczekaj, aż ostygną. Następnie rozkrój owoce na ćwiartki, usuń z nich pestki i wrzuć cytrus do blendera. Miksuj całość (miąższ i skórkę). Kolejnym etapem jest przygotowanie pozostałych składników.


Do miski przesiej 220 g mąki pszennej, dodaj do niej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli.
W oddzielnym naczyniu ubij 3 jajka z 150 g cukru. Kiedy powstanie lekki puch zacznij dolewać małymi partiami olej. Łącznie użyj 110 g tłuszczu. Do rozmieszanej masy dodaj purée z pomarańczy, następnie wymieszaj całość i dołącz do roztworu mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Połącz wszystkie składniki, wykonując powolne ruchy.
Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni Celsjusza w systemie góra-dół. Po 45 minutach wyłącz urządzenie i uchyl drzwiczki. Nie wyciągaj formy od razu, daj jej odpocząć w cieple przez 10 minut, po czym wyciągnij ją na blat i poczekaj, aż całkiem ostygnie.


Dla uzyskania dodatkowego efektu wizualnego można do masy dodać 1 łyżeczkę kurkumy, aby wypiek był bardziej pomarańczowy. o ile natomiast chodzi o wykończenie, śmiało możesz polać deser domowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału