Czego potrzebujemy?
ciasto:
- trzy puszki czerwonej fasoli
- trzy banany
- trzy jajka zerówki
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pięć łyżek miodu ekoligicznego
- cztery łyżki masła orzechowego- 10 łyżek oleju lnianego, kokosowego lub innego roślinnego
- 3 łyżki kakao
- łyżka cynamonu
- łyżka przyprawy korzennej- łyżeczka sody oczyszczonej
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 8 łyżek mlekaroślinnego lub krowiego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
dodatkowo:
- słoiczek powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)
- 100 g orzechów włoskich
Jak to zrobić?
1. Piekarnik rozgrzej do temperatur 180 st.C
2. Dokładnie wypłucz fasolę, banany obierz ze skórki, czekoladę połam na małe kawałki.
3. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do dużej miski i dokładnie zblenduj na gładką masę. CZekolady nie trzeba rozpuszczać jeżeli posiadasz dobry blender. Mój bez problemu radzi sobie z kawałkami czekolady, jeżeli jednak Twój nie jest wystarczająco ostry, możesz wsześniej czekoladę rozpuścić lub zetrzeć.
4. Połowę masy przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Na połowę masy wyłóż miejscowo powidła, następnie przykryj je pozostałą częścią masy. Pamiętaj, iż nie trzeeba tego robić równomiernie, ciasta domowej roboty mają to do siebie, iż nie są idealne i to właśnie jest w nich najlepsze !
6. Ciasto obsyp orzechami, całość wstaw do piekarnika na 20 minut. Pamiętaj, iż ciasto po upieczeniu musi mieć zakalcowatą formułę.
7. Pod koniec pieczenia przygotuj polewę. Na małym ogniu podgrzej mleko (nie gotuj) a następnie rozpuść w nim składniki na polewę.
8. Gdy ciasto będzie gotowe wyjmij je z piekarnika i udekoruj polewą. Odstaw do całkowitego wystudzenia a następnie wstaw do lodówki na dwie godziny. Ciasto musi być porządnie schłodzone, aby nadawało się do podawania.