Wilgotna babka budyniowa to uczta dla wszystkich łasucha. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu, ale trzeba przestrzegać kilku zasad. Poznaj mój sekret na udaną i przede wszystkim pyszną babkę budyniową, która smakuje jak budyniowa chmurka. Ciasto idealne nie tylko na Wielkanoc, ale także na co dzień do filiżanki kawy lub herbaty.
Składniki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i śmietankę (ewentualnie masło) wyjmuję z lodówki godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- 4 budynie waniliowe w proszku bez cukru (każdy po 40g)
- 160 g mąki pszennej
- 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (ewentualnie 250g masła extra 82%)
- 150g cukru
- 5 jajek
- 1,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
- szczypta soli
Cukier puder do posypania.
Sposób wykonania pysznej babki budyniowej.
W babce budyniowej zamiast skrobi ziemniaczanej wykorzystuję budynie waniliowe w proszku. Dzięki nim ciasto ma piękny, żółty kolor. Jest wilgotna i puszysta, jednym słowem idealna. Ciasto zaskoczy Cię swoim smakiem i strukturą.
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować formy do babki o średnicy 24cm z kominem w środku lub keksówki o wymiarach 12cm x 28cm. Kaloryczność około 400 kcal bez uwzględnienia dekoracji z cukru pudru. Babkę przygotujesz w 30 minut. Czas pieczenia około 40 minut. Pamiętaj o wyciągnięciu jajek i śmietanki lub masła minimum godzinę przed przygotowaniem, aby wszystkie składniki były temperaturze pokojowej. Zapobiega to powstaniu zakalca. Zobacz jak ją zrobić krok po kroku.
Przygotowuję masę ciasta.
Krok 1. W misce mieszam ze sobą 160g mąki pszennej, 160g (4 opakowania) proszku budyni oraz 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.
Krok 2. Żółtka oddzielam od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubijam mikserem na sztywną pianę przez około 3 minuty na wysokich obrotach. Następnie cały czas miksując na średnich obrotach wsypuję łyżką 150g cukru. Każda łyżka cukru to minuta miksowania. Bardzo ważne jest idealne ubicie białek z cukrem. W przeciwnym razie może nam wyjść zakalec. Następnie dodaję po jednym żółtku i miksuję. Każde żółtko to minuta miksowania. Otrzymuję puszystą i jasną pianę.
Krok 3. Do powstałej masy wsypuję zmieszaną mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia. Wlewam śmietankę i całość mieszam manualnie zagarniając od spodu dzięki szpatułki (możesz oczywiście użyć miksera ale na najwolniejszych obrotach). jeżeli użyjesz masła, zamiast śmietanki to trzeba je rozpuścić i przed dodaniem przestudzić.
Piekę babkę budyniową.
Formę do babki o średnicy 24cm z kominem w środku o pojemności około 2 litry smaruje miękkim masłem i posypuję mąką. Możesz oczywiście posypać wiórkami kokosowymi lub bułka tartą. Zamiast okrągłej foremki możesz piec w keksówce 12cm x 28cm. Piekąc w keksówce prawdopodobnie trzeba wydłużyć czas pieczenia.
Do foremki przekładam masę ciasta. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika o temperaturze 170 – 180 stopni C.
Piekę w piekarniku grzałki góra i dół, bez termoobiegu w temperaturze 170 – 180 stopni C. przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Pod koniec pieczenia uchylam drzwiczki piekarnika i wbijam w ciasto drewniany patyczek od szaszłyków. jeżeli po wyciągnięciu jest suchy, babka budyniowa jest już gotowa. Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki poprzez włożenie ściereczki kuchennej i pozostawiam babkę jeszcze na 10 minut wewnątrz. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i pozostawiam w formie, aby lekko ostygło. Następnie po kilku minutach jeszcze ciepłe wyciągam ostrożnie z foremki i kładę na kratownicy, aby całkowicie ostygła. Ostudzoną babkę budyniową dekoruję cukrem pudrem.
Wskazówki.
Wielkanocna babka marmurkowa
Do babki budyniowej możesz dodać także sok z cytryny lub pomarańczy oraz starta skórkę z wymienionych cytrusów. jeżeli nie masz cytrusów możesz dodać 4 krople olejku cytrynowego lub waniliowego. Tradycyjny cukier biały możesz oczywiście zastąpić trzcinowym. Zamiast dekoracji z cukru pudru możesz polać babkę lukrem z posypką z wiórek kokosowych.
Babkę możesz tak jak ja piec w foremce okrągłej lub w keksówce.
Po dodaniu kakao do części ciasta otrzymasz babkę marmurkową. jeżeli użyjesz czekoladowych budyni, uzyskasz ciemną, kakaową babkę. jeżeli masz budyń z cukrem, to dodaj mniej cukru do masy ciasta.