Czy wiecie, iż tradycja barszczu wigilijnego w Polsce sięga setek lat? Ten aromatyczny, rubinowy wywar był kiedyś przygotowywany z kwasu chlebowego i stanowił symbol odrodzenia oraz wspólnoty przy świątecznym stole. Dla mnie osobiście barszcz to coś więcej niż tylko zupa – to wspomnienie domu babci pachnącego burakami i grzybami, to opowieść o bliskich, którzy co roku zasiadają razem, by podzielić się opłatkiem. To wspomnienia, które z roku na rok w mojej głowie się ulatniają, ale gdy czuję unoszący się zapach barszczu w powietrzu, stają się jakby żywsze. Widzę wtedy przed oczami kuchnie babci i wszystkie kobiety i dzieci przy niewielkim stole, lepiące małe uszka z grzybami. Słyszę głos babci, która stoi nad moim uchem i z troską mówi, iż nakładam za mało farszu. Czuję mieszankę zapachu jedzenia wraz ze wszystkimi perfumami kobiet, które wyszykowane są już na Wigilię. Tak, bo u mojej babci uszka lepiło się na chwilę przed tym jak zasiadaliśmy przy stole.
Od wielu lat przygotowuję w ten sam sposób barszcz wigilijny na zakwasie i to już trzeci rok, kiedy się nim z Wami dzielę. Co roku bije on wszelkie rekordy oglądalności – do tej pory przepis zdobył ponad 10 milionów odsłon!
Mam nadzieję, iż również w tym roku ten barszcz znajdzie miejsce na Waszym świątecznym stole i stanie się częścią Waszych rodzinnych tradycji. Dziękuję za Wasze zaufanie, każde ciepłe słowo, i za to, iż rok w rok wracacie po ten przepis.
Życzę Wam wesołych, pełnych smaku i euforii Świąt! 🎄
Składniki na wigilijny barszcz czerwony na zakwasie
- pęczek włoszczyzny
- 1 por
- 3 jabłka
- 2 kg surowych buraków + 1/2 kg buraków do pieczenia (mogą być gotowe – ugotowane i obrane buraki)
- 2 cebule
- garść suszonych grzybów
- 4 ząbki czosnku
- 500ml zakwasu z buraków
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego* opcjonalnie
Przyprawy: 7 listków laurowych, 1 łyżka ziela angielskiego, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżka pieprzu, 1/2 łyżeczki majeranku i sól do smaku
Sposób przygotowania wigilijnego barszczu czerwonego na zakwasie
Krok 1
Przygotowanie bulionu warzywnego
- Zaczynamy od przygotowania bulionu w którym jest por, marchewka, pietruszka oraz seler.
- Dodajemy także sporo ziela angielskiego, liść laurowy oraz lubczyk.
- Dodajemy także pokrojone w 2cm plastry buraki i zalewamy wszystko 2 -2.5 litrami wody (tak żeby burki były przykryte)
- Na koniec dodajemy łyżkę soli i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 50 minut.
Krok 2
Pieczenie burków i przygotowanie grzybów do barszczu
- W międzyczasie pieczemy buraki. o ile używamy surowych zawijamy je w folię do pieczenia. Ja jednak idę na łatwiznę i piekę buraki, które są już wcześniej obgotowane i obrane. Skrapiam je jedynie oliwą i piekę w 180 stopniach przez około 50 minut.
- Cebulę kroimy w ćwiartki i także pieczemy ją z burakami.
- Suszone grzyby zalewamy 500ml wody, dodajemy 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego i połowę cebuli.
- Gotujemy 30 minut, a następnie dodajemy wywar i grzyby do barszczu.
- Upieczone buraki trzemy na tarce na grubych oczkach i także dodajemy do zupy wraz z podpieczoną cebulą.
- Gotujemy kolejne 30 minut.
Krok 3
Wykańczanie i podawanie barszczu czerwonego
- Na koniec wlewamy zakwas z buraków, dodajemy łyżkę cukru, posiekany czosnek oraz ćwiartki jabłek.
- Podgrzewamy 5 minut.
- Na koniec, na górze układamy skórki z jabłek. Dzięki zawartym w nich pektynom barszcz zrobi się nieco gęstszy.
- Zupę przykrywamy odstawiamy na całą noc, a następnego dnia przecedzamy ją przez drobne sitko i dodajemy majeranek, a także łyżkę octu jabłkowego o ile trzeba (jest to zależne od tego jak intensywny mamy zakwas).
- Podajemy z domowymi uszkami.
Smacznego,
Wasza Marcysia!