Przy 17,5 kilometrach białych obrusów w 90 miastach w Polsce usiądzie 25 tys. ubogich, samotnych i potrzebujących. Największe spotkania realizowane są w Poznaniu, Białymstoku, Lublinie, Krakowie i Bydgoszczy, gdzie goście przełamią się opłatkiem i zasiądą do wigilijnej kolacji. Co będzie na stołach? 7,5 t filetów z karpia, 3,3 t kiszonej kapusty, 28 tys. l barszczu czerwonego trafiło do kuchni Caritas, a wszystko zostało przygotowane we współpracy z 35 diecezjami i 1950 wolontariuszami.– Święta to czas, który przypomina nam, jak ważne jest wsparcie i solidarność wobec tych, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji. kooperacja z Caritas pozwala nam nie tylko robić to, na czym znamy się najlepiej, czyli dostarczyć niezbędne produkty, ale przede wszystkim stać się częścią inicjatywy, która buduje wspólnotę i daje nadzieję na lepsze jutro. To dla nas zaszczyt, iż możemy uczestniczyć w tym wyjątkowym projekcie już od tylu lat – akcentuje Cezary Furmanowicz, dyrektor Działu Marketingu Selgros, strategicznego partnera akcji. – Dziękujemy naszemu partnerowi, na którego wsparcie zawsze możemy liczyć. Tylko w tym roku wartość przekazanych produktów na Wigilię Caritas to ponad 700 tys. zł – mówi Bartłomiej Kulisz, kierownik działu pomocy żywnościowej i rzeczowej Caritas Polska. Idea akcji pochodzi z Poznania, gdzie od 18 lat ubodzy gromadzą się na wieczerzy wigilijnej na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Od 2017 roku Wigilia Caritas jest akcją ogólnopolską i odbywa się w wielu miastach w całym kraju.