Wieprzowina z papryką i ananasem

gotujzcukiereczkiem.pl 1 dzień temu

Takie mięsko jadłam u szwagierki Oli na działce. Bardzo przypadł mi do gustu słodki smak sosu w połączeniu z papryką i soczystymi kawałkami mięsa. Oczywiście wzięłam przepis od szwagierki i za kilka dni zrobiłam go w swojej kuchni

Mięsko w sosie robi się dość gwałtownie i spójrzcie tylko na listę składników - jest krótka i prosta. Fajną sprawą jest dodanie do mięsa nie tylko ananasa, ale także zalewy z ananasa. Nadaje ona dodatkowej słodyczy całemu daniu.

Mięsko robiłam już dwukrotnie - z szynką i z karkówką. Przyznać muszę, iż wersja bardziej tłusta czyli z dodatkiem karkówki, smakowała nam bardziej.

Więcej przepisów na gulasze

  • Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami
  • Amerykański gulasz
  • Gulasz wołowy z pomidorami
  • Gulasz drobiowy z pekinką

Wieprzowina z papryką i ananasem

Pyszny sosik mięsno ze słodkim akcentem. Najlepiej smakuje z ryżem.

Wieprzowina z papryką i ananasem

Składniki:

  • 1kg wieprzowiny (łopatki, szynki lub karkówki),
  • 1 duża papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka ananasa,
  • sól
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • smalec do smażenia
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. Zalewę zachowujemy. A plastry ananasa kroimy w kostkę troszkę mniejszą niż kostka papryki.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę smalcu. Wkładamy mięso z cebulą i smażymy razem na większym ogniu aż mięso zarumieni się z każdej strony. Podsmażone mięso z cebulą przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojonego ananasa wraz z zalewą. Dodajemy jeszcze wodę - taką ilość, aby mięso było zakryte wodą i cienka jej warstwa wystawała ponad poziom mięsa. Dodajemy dużą szczyptę soli, pieprzu i szczyptę ostrej papryki. Dusimy pod przykryciem 30 minut.

Następnie dodajemy paprykę, zagotowujemy. Dusimy jeszcze pod przykryciem około 30-60 minut. W międzyczasie sos doprawiamy do smaku. Ewentualnie dolewamy wodę, gdyby wyparowała podczas gotowania. Sos jest gotowy. Można go ewentualnie zagęścić odrobiną mąki. Smacznego!

Wieprzowina z papryką i ananasem

Jeśli przygotujesz wieprzowinę z papryką i ananasem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ananas Karkówka Łopatka Papryka Szynka Wieprzowina


#gulasz #obiad

Idź do oryginalnego materiału