Wielu trzyma je za długo. Mięso po terminie zjada zamrażarka, nie ty

g.pl 3 dni temu
Mrożenie wykonywane w niewłaściwy sposób może przynieść więcej szkód niż pożytku. Zobacz, jak przechowywać żywność w zamrażarce, aby uchronić się przed marnowaniem pieniędzy. Każdy rodzaj mięsa wymaga innego traktowania.
Nadmiar jedzenia po imprezie lub zapasy świeżej żywności kupionej w sklepie najczęściej lądują w zamrażarce. Mrożenie produktów spożywczych to świetny sposób na przedłużenie ich przydatności. Stosując tę metodę, trzeba jednak pamiętać, iż choćby w minusowych temperaturach pokarm ma swoją datę ważności. Dlatego tak ważne jest, aby przechowywać dane produkty w odpowiedni sposób. W tym artykule podpowiemy wam, jak długo można mrozić poszczególne rodzaje mięs.


REKLAMA


Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!


Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Termin ważności dotyczy nie tylko świeżych produktów
Gdybyśmy otworzyli zamrażarki w kilku domach, z całą pewnością w każdym z nich zobaczylibyśmy w szufladkach mięso. To jeden z najczęściej mrożonych produktów, zaraz obok pieczywa, warzyw i owoców. Wiele osób zapomina jednak o datowaniu żywności. W ten sposób można uniknąć nieprzyjemnego rozczarowania po rozmrożeniu danego artykułu. Warto pamiętać, iż minusowe temperatury pozwalają jedynie spowolnić proces psucia się, nie zatrzymują go całkowicie. W związku z tym, aby zminimalizować ryzyko namnażania się bakterii, pamiętaj o respektowaniu dat ważności.
Zobacz też: Karaluchy tylko na to czekają. Sprawdź te dwie rzeczy. Tak unikniesz inwazji obrzydliwych owadów
W przypadku mięsa mielonego czas mrożenia jest najkrótszy, wynosi on bowiem tylko 2 miesiące. Zaledwie o jeden miesiąc dłużej można mrozić drób. Ryby również nie powinny zalegać zbyt długo. Maksymalny okres schładzania tego artykułu to 4 miesiące. Wieprzowina zachowa swoją jakość i smak, jeżeli spożyjesz ją przed upływem 6 miesięcy. Najdłużej w zamrażalniku może leżakować cielęcina i wołowina. Ich czas nadchodzi dopiero po 7-8 miesiącach. Kiedy już postanowimy skorzystać z naszych zapasów, pamiętajmy również o tym, żeby rozmrozić je w odpowiedni sposób. Nie stosując się do określonych zasad, zwiększasz ryzyko namnażania się bakterii i drobnoustrojów w mięsie.


Rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej to zły pomysł. Lepiej unikaj tej praktyki
Nie tylko proces przechowywania mięsa w zamrażarce jest opatrzony różnymi zasadami. Przestrzeganie pewnych wytycznych dotyczy także odmrażania. Niekiedy, chcąc jak najszybciej skorzystać z zapasów, wyciągamy zmrożone jedzenie na talerzyk i ustawiamy je na blacie, aby ociepliło się w temperaturze pokojowej - to jeden z najczęstszych błędów, który wciąż jest popełniany przez masę osób. W ten sposób narażamy mięsiwo na działanie bakterii i drobnoustrojów, co może niekorzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie, jeżeli zjemy tak 'rozpuszczony' artykuł. Najlepszą i najbezpieczniejszą dla naszego zdrowia metodą odmrażania jest umieszczenie produktu w lodówce. Trwa on nieco dłużej, ale przyczynia się do zachowania jakości i smaku mięsa.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału