Wielki test sosów na grilla z supermarketów 2023. Który ma najlepszy skład?

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sos czosnkowy Develey- Pyszności


Przeprowadziliśmy wielki test gotowych sosów na grilla z supermarketów. Sprawdziliśmy składy, ceny oraz smak i wyłoniliśmy najlepsze dipy do mięs, grzanek i warzyw.

Podczas grillowania chętnie sięgamy po różne dipy i dodatki, które urozmaicają smak mięsa z rusztu. Chociaż najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie ich samemu w domu, to nie każdy ma taką możliwość. Odpowiedzią na to są gotowce z supermarketów w różnych smakach. Przejrzeliśmy najpopularniejsze sosy i sprawdziliśmy ich skład. Oceniliśmy smak, żebyś ty mógł wybrać najlepszy możliwy dodatek.

Wielki test sosów na grilla z supermarketów 2023. Który ma najlepszy skład?

Postanowiliśmy sprawdzić, co interesującego znaleźć można na sklepowych półkach i ocenić, po co warto sięgnąć. Oferta jest szeroka, nie brakuje różnych połączeń smaków od najpopularniejszych marek. Znaleźć można zarówno klasyczne sosy, takie jak czosnkowy, ketchup, tatarski czy BBQ, jak i mniej znane połączenia – sos algierski, curry mango i sweet chilli. Wiele z nich ma naprawdę proste składy, dzięki czemu warto sięgnąć po nie w czasie grilla, gdy tylko szukamy nowych smaków.

Zobacz nasz film:

Sos czosnkowy łagodny – DEVELEY

Skład: woda, oleje roślinne (rzepakowy, sojowy w zmiennych proporcjach), czosnek (5%), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, ocet spirytusowy, naturalna sól kamienna, białka mleka, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), zioła, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalne aromaty (zawierają gorczycę)
Cena:
5,99 zł/410 g

Sos czosnkowy Develey – Pyszności

Sos czosnkowy to klasyk, który każdy z nas doskonale zna. Jednak jeżeli chcesz chwycić za gotowiec, lepiej się zastanów. W produkcie Develey skład jest dość długi. Nie dziwi nas obecność kwasu cytrynowego, który pozwala na utrzymanie koloru. Sos niestety zyskał skrobię i gumę ksantanową, które obniżają jakość produktu. Konsystencja jest dość rzadka, z widocznym dodatkiem ziół. Smak czosnku jest delikatny i nie zdominuje zanurzonej w nim przekąski.
Ocen: 3.5/6

Sos czosnkowy – WINIARY

Skład: olej rzepakowy, woda, warzywa (czosnek 3,6%, cebula), ocet, cukier, żółtko jaja, skrobia kukurydziana, sól, przyprawy (w tym gorczyca), aromat, liść pietruszki, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA)
Cena:
8,99 zł/300 ml

Sos czosnkowy Winiary – Pyszności

W sosie znanej marki znalazła się również skrobia. Dodatkowo dodano EDTA, która konserwuje żywność i zachowuje jej kolor. Spożycie zbyt dużej ilości wiąże się z zaburzeniem wchłaniania składników mineralnych m.in. żelaza i cynku, więc lepiej unikać tego składnika w swojej diecie. Cena sosu jest również dość wysoka i nie zachęca do kupowania.
Ocena: 3/6

Ketchup premium – KOTLIN

Skład: pomidory (205 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, sól himalajska 1,6%, ocet, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy
Cena:
7,59 zł/450 g

Ketchup Premium Kotlin – Pyszności

Prosty, przejrzysty i jasny skład. Łagodny smak przypadnie do gustu nie tylko dorosłym – spokojnie możesz podać go również dzieciom. Nie czuć w nim octu, nie ma konserwantów i skrobiowych zagęstników. Cena niestety jest dość wysoka, ale idzie za nią również wysoka jakość.
Ocena: 6/6

Ketchup pikantny – PUDLISZKI

Skład: przecier pomidorowy 62,5%, cukier, ocet, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana, aromaty naturalne (zawierają seler)
Cena:
6,99 zł/700 g

Ketchup pikantny Pudliszki – Pyszności

Producent niepotrzebnie dodał do ketchupu skrobię, obniżając jakość składu. Poza tym nie ma tam niespodzianek i niezrozumiałych pozycji. Jest delikatnie kwaskowaty z wyczuwalną ostrością. Nie jest jednak mocna, więc nie trzeba obawiać się o swoje kubki smakowe.
Ocena: 5.5/6

SOS MAYO SRIRACHA – DEVELEY

Skład: woda, olej rzepakowy (18%), cukier, chili (11%), ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, kukurydziana, żółtko jaja kurzego (2,7%), sól, czosnek (2%), sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, przyprawy (zawierają gorczycę), substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, naturalne aromaty. *jaja z chowu z wolnego wybiegu
Cena:
7,48 zł/300 ml

Sos mayo sriracha Develey – Pyszności

Ten sos przypadnie do gustu fanom wyważonej ostrości. Ze zbędnych składników pojawiła się guma ksantanowa oraz zagęszczająca skrobia, jednak pozostałe dodatki są w porządku. Odstrasza wysoka cena i zastanawia to, iż w składzie brakuje składników, które świadczyłyby o tym, iż to sos sriracha – papryczek chilli. Można wnioskować, iż smak to zasługa dodatkowych aromatów, które producent deklaruje jako naturalne. Sprawdzi się dobrze do burgerów i wrapów. Jest dość ostry, z wyczuwalnym czosnkiem.
Ocena: 4/6

Sos BBQ – KANIA

Skład: przecier pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, melasa z trzciny cukrowej, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, aromat dymu wędzarniczego, przyprawy, naturalny aromat pieprzu
Cena: 3,99 zł/465 g

Sos BBQ Kania – Pyszności

Sos BBQ, podobnie jak większość produktów, zagęszczony jest skrobią. Poza tym skład jest naprawdę dobry. Melasa to gęsty syrop z cukru, a słodki akcent to istotny element wszystkich sosów BBQ. Smakuje naprawdę dobrze – przypadnie do gustu fanom dymnych aromatów. Cena jest atrakcyjna i zachęca do spróbowania czegoś nowego.
Ocena: 5.5/6

Sos algierski – KANIA

Skład: olej rzepakowy, woda, przecier pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, 3,9% suszona cebula, żółtko jaja, 0,8% papryczka chili, sól, 0,5% cebula mielona, skrobia modyfikowana, papryka słodka mielona, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; ekstrakt z papryczki chili, stabilizatory: guma guar; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA. *jaja z chowu na wolnym wybiegu
Cena:
5,99 zł/405 g

Sos Algierski Kania – Pyszności

Kolejna propozycja marki Kania to pikantny sos z cebulą i chilli. Również zagęszczony jest skrobią i ustabilizowany gumą guar. Producent pokusił się o dodanie EDTA. Jak pokazuje poprzedni sos, można zrobić produkt bez tego dodatku. W smaku jest dość mocno cebulowy, z wyczuwalną papryką. Smakuje podobnie do popularnego sosu amerykańskiego.
Ocena: 3/5

Sos BBQ Dark Beer – ROLESKI

Skład: pomidory (46 g w 100 g sosu), cukier, ocet spirytusowy, piwo (8%) (woda, słód jęczmienny, cukier, prażony słód jęczmienny, chmiel, drożdże), melas trzcinowy, cebula, skrobia modyfikowana, sól, cukier karmelizowany, czosnek, mączka gorczycy, przyprawy, aromat dymu wędzarniczego, aromat
Cena:
7,19 zł/360 g

Sos BBQ Dark Beer Roleski – Pyszności

Sos BBQ z dodatkiem piwa ma całkiem dobry skład. Pojawia się jedynie zagęstnik w postaci skrobi, jednak nie ma nic niepokojącego na liście składników. Delikatny aromat piwa w sosie BBQ świetnie będzie się komponował z grillowanym mięsem.
Skład: 5.5/6

Sos curry mango – HEINZ

Skład: olej słonecznikowy 27%, woda, ocet spirytusowy, cukier, przecier z mango 4%, serwatka z proszku (z mleka), mieszanka przypraw curry w proszku 2%, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana, przyprawy (zawierają gorczycę, seler), barwnik (karoteny), kwas (kwas cytrynowy), substancje zagęszczające (guma ksantanowa, guma guar), rozmaryn, ekstrakt przyprawy
Cena: 6,47 zł/225 g

Sos curry mango Heinz – Pyszności

Curry i mango to połączenie dla fanów orientalnych smaków z nutą słodkości. Skład to w dużej części olej i woda, zaś mango i curry to niewielki procent całości. Producent wzmocnił sos aż dwoma zagęstnikami oraz skrobią. Wyraźniejszy jest tutaj smak curry niż mango, chociaż w tle przebija się nieco słodka nuta.
Ocena: 4/6

Sos tatarski – WINIARY

Skład: olej rzepakowy, woda, cukier, warzywa 5,0% (ogórek, cebula), ocet, żółtko jaja, sól, pieczarki 1,2%, przyprawy (w tym gorczyca), skrobia kukurydziana, zioła, aromaty, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA)
Cena:
9,98 zł/300 ml

Sos tatarski Winiary – Pyszności

Sos tatarski to klasyk polskiej kuchni. W tym przypadku producent wzmocnił skład o skrobię i EDTA. Ten drugi dodatek niestety sprawia, iż ten sos niekoniecznie jest wart tak wysokiej ceny. W smaku jest mocno majonezowy, z delikatnie ostrą nutą sosu tatarskiego. Dodatek ogórków i cebuli urozmaica ciekawie konsystencję.
Ocena: 4/6

Sos meksykański salsa – WINIARY

Skład: przecier pomidorowy 57% (160 g pomidorów na 100 g sosu), cukier, ocet spirytusowy, sól, papryka (czerwona 1,5%, zielona 0,5%), cebula, przyprawy, oregano, zagęszczony sok z limonki
Cena: 7,99 zł/336 g

Sos meksykański salsa – Winiary – Pyszności

Tym razem producent przygotował produkt o nienagannym składzie. Jest prosto i naturalnie. Sprawdzi się do wszystkich mięs oraz jako sos do grzanek. To dobry zamiennik ketchupu o świeżym, paprykowo-pomidorowym smaku. Ma delikatnie pikantny, ale nienachalny smak.
Ocena: 6/6

Sos sweet chilli – ROLESKI

Skład: cukier (40%), woda, ocet spirytusowy, chili (6%), papryka czerwona, przecier pomidorowy, skrobia modyfikowana, czosnek, sól
Cena:
8,99 zł/375 g

Sos sweet chilli Roleski – Pyszności

Chociaż producent sięgnął po skrobię, to pozostałe składniki są jasne i przejrzyste. Wysoka zawartość sosu wynika z jego nazwy „sweet”. Połączenie ostro-słodkiego smaku zagra świetnie z drobiem i owocami morza. Uważaj jednak na ilość sosu – za dużo cukru w diecie zdecydowanie nie jest wskazane.
Ocena: 5/6

Jaki sos na grilla wybrać?

Jeśli chcesz urozmaicić pyszności z grilla ciekawym i smacznym sosem, to warto sięgnąć po klasyczny ketchup lub sos meksykański. W szczególności polecamy ten drugi, jako ciekawą alternatywę dla zwykłego sosu pomidorowego.

Do grillowanym dań, jak wołowina czy kurczak, rekomendujemy również dymny sos BBQ z dodatkiem piwa marki Roleski lub klasycznego wydania tego sosu z firmy Kania. Orientalna nuta z odrobiną słodyczy i kapką pikanterii z sosu sweet chilli pasować będzie świetnie do drobiu i prostych grzanek. Sos czosnkowy lepiej jest przygotować samemu – gotowce mają nienajlepsze składy. Pamiętaj też, iż sosy są często kalorycznym uzupełnieniem dania, więc warto pamiętać o umiarze.

Idź do oryginalnego materiału