Wielkanocne śniadanie. Czym można urozmaicić tradycyjne potrawy?

metropoliabydgoska.pl 3 dni temu

Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych momentów świąt, pełen symboliki i rodzinnej atmosfery. Po uroczystym nabożeństwie, domownicy zasiadają do stołu, by podzielić się święconką i wspólnie celebrować Wielkanoc. To też wyjątkowy czas na próbowanie nowych dań.

Tradycyjnie na stole pojawiają się jajka – symbol nowego życia, biała kiełbasa, pasztety, domowe pieczywo oraz różnego rodzaju sałatki. Nie brakuje także chrzanu, ćwikły i świeżych warzyw, które doskonale komponują się z mięsami. Ale czy śniadanie wielkanocne musi się ograniczać tylko do tych klasycznych smaków? Zdecydowanie nie!

Oryginalne podejście do wielkanocnego stołu

Doskonałym pomysłem na urozmaicenie świątecznego stołu są rybne przekąski, które nie tylko wprowadzają lekkość do posiłku, ale także dostarczają cennych wartości odżywczych. Wśród nich świetnie sprawdzą się zarówno tradycyjnie przygotowane ryby, jak i bardziej urozmaicone kompozycje, np. pasta jajeczna z łososiem czy delikatna terrina.

Dodatkowo, wybierając ryby, dbamy nie tylko o kulinarną różnorodność, ale także o zdrowie. Lekkostrawne, bogate w kwasy omega-3 i cenne białko ryby wspierają odporność, serce i ogólną kondycję organizmu, co sprawia, iż są świetnym wyborem na każdą okazję. Niezależnie od tego, na jaką potrawę się zdecydujesz – rybne dania na wielkanocnym stole to doskonały sposób na kulinarną oryginalność, którą docenią wszyscy!

Przepisy na wielkanocne śniadanie

Różowe jajka nadziewane ziołami i dorszem

Kolorowe jajka już samym swoim wyglądem zachęcają do spróbowania. A jeżeli dołożymy do tego wyjątkowy zapach ulubionych ziół, to ciężko się będzie oprzeć temu daniu. Przekonaj się!

Składniki:
– ryba: 2 kawałki dorsza ABRAMCZYK
– zioła: 1 szkl. liści ulubionych ziół (np. natki pietruszki, koperku, oregano, bazylii)
– przyprawy: 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz
– pozostałe produkty: 300 ml soku z buraka, 70 ml octu winnego lub jabłkowego. 6 jajek, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki jogurtu naturalnego

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:


Terrina z miruny z jajkiem i szpinakiem

Elegancka, warstwowa przystawka łącząca delikatną rybę, kremowy serek chrzanowy oraz aromatyczną masę szpinakową. Terrina z miruny firmy ABRAMCZYK z jajkiem i szpinakiem może być Twoim tegorocznym odkryciem na wielkanocnym stole.

Składniki:
– ryba: 400-450 g fileta z miruny nowozelandzkiej ABRAMCZYK
– warzywa i zioła: pęczek świeżego koperku, 400 g świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 3 suszone pomidory z zalewy, 1 zielony ogórek, 3 rzodkiewki
– przyprawy: 2-3 łyżki soku z cytryny, 8 czubatych łyżeczek żelatyny, sól, pieprz
– pozostałe produkty: 4 jajka ugotowane na twardo, 250 g serka śmietankowego chrzanowego, 250 g serka śmietankowego, 2 łyżki oleju

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/terrina-z-miruny-z-jajkiem-i-szpinakiem/


Pasta rybno-jajeczna z łososiem rodzinnej firmy ABRAMCZYK

To kremowe i aromatyczne smarowidło doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa na śniadanie wielkanocne.

Składniki:
– ryba: 250 g łososia pacyficznego ABRAMCZYK
– warzywa: 1 mały pęczek szczypiorku, 4 rzodkiewki, 3 ogórki konserwowe
– przyprawy: 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
pozostałe produkty: 5 jajek ugotowanych na twardo, 3-4 łyżki majonezu, 1 płaska łyżeczka musztardy

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/pasta-jajeczna-z-pieczonym-lososiem


Żurek rybny z mintajem

A co powiesz na żurek z… rybą? Ta wariacja na temat tradycyjnego świątecznego dania zaskoczy gości. Co więcej, zamiana białej kiełbasy na delikatną białą rybę zapewni daniu lekkości.

Składniki:
ryba: 1 opakowanie filetów z mintaja ABRAMCZYK
– warzywa: 2 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, 1 por, 2 ząbki czosnku,
– przyprawy: 10 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz
– pozostałe produkty: 500 ml zakwasu na żurek, 100 ml śmietanki 30%

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:

Wielkanocne śniadanie to doskonała okazja, by połączyć tradycyjne smaki z ciekawszymi akcentami. Przekąski z wykorzystaniem ryb rodzinnej firmy ABRAMCZYK to świetny sposób na urozmaicenie świątecznego stołu i wprowadzenie lekkich, zdrowych propozycji, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom!

Idź do oryginalnego materiału