Wieniec z babeczek, a raczej z uroczych mini babeczek to moja kolejna propozycja na wielkanocny wypiek. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wyśmienite babeczki czekoladowe z wielkanocnym akcentem.
TUTAJ znajdziesz najlepsze przepisy na wielkanocne ciasta.
Babeczki czekoladowe upiekłam w wersji mini tzn. wykorzystałam formę na mini muffinki, która ma 24 gniazda. Spokojnie, jeżeli nie posiadasz takiej formy, to babeczki upiecz w zwykłej formie muffinkowej. Uzyskasz wówczas dokładnie 12 dużych babeczek. Babeczki udekorowałam moim ulubionym kremem czekoladowym - z czekoladą mleczną, śmietaną kremówką i serkiem mascarpone. A wierzch to cukrowe i czekoladowe ozdoby. Napisałam Wam na końcu wpisu gdzie można kupić takie cukrowe i czekoladowe jajeczka oraz zajączki. jeżeli chcesz babeczki możesz nadziać przed udekorowaniem kremem (np. kajmakiem).
A teraz najlepsze na koniec - ułożenie babeczek. Podaj je ułożone w wieniec, a zobaczysz jak ozdobią Twój świąteczny stół. Fajnie sprawdzi się tutaj taki talerz obrotowy lub duża okrągła patera. Efekt gwarantowany! Dzieci oszaleją na ich punkcie, obiecuję
Więcej przepisów na wielkanocne mini wypieki
- Wielkanocne babeczki waniliowe
- Ciasteczka z jajeczkami
- Serowe zajączki w cukrowej posypce
- Wielkanocne bezy z kremem
Wielkanocne mini babeczki czekoladowe
Mam nadzieję, iż wielkanocne mini babeczki czekoladowe z kremem skradną Wasze serca. Babeczki oraz krem robiłam już wielokrotnie i musicie mi uwierzyć - to najlepsze ciasto czekoladowe i krem czekoladowy. Koniecznie spróbujcie!
Wielkanocne mini babeczki czekoladowe
Składniki (24 sztuki):
- BABECZKI:
- 100g masła,
- 50g cukru białego,
- 50g cukru brązowego,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki maślanki,
- 120g mąki pszennej,
- 40g kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- KREM CZEKOLADOWY:
- 165g śmietany kremówki 36%,
- 200g czekolady mlecznej,
- 250g serka mascarpone,
- DODATKOWO:
- czekoladowe jajeczka i króliczki
Przygotowanie:
Składniki na czekoladowe babeczki wielkanocne
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na mini muffinki wykładamy mini papilotkami. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
*Używam formy na mini muffinki firmy Wilton.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
*Jeśli nie masz formy na mini muffinki to babeczki upiecz w formie muffinkowej. Uzyskasz 12 dużych babeczek. Piecz je około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Przygotowanie czekoladowych babeczek wielkanocnych
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki. Babeczki dekorujemy kremem dzięki szprycy lub rękawa zakończonej końcówką Wilton 1M oraz Wilton 199. Na wierzchu układamy czekoladowe i cukrowe jajeczka oraz króliczki. Babeczki układamy w wieniec, aby jeszcze piękniej się prezentowały.
*Te kolorowe jajeczka to M&Ms eggs. Kupiłam je na Allegro. Zaś te czekoladowe to wielkanocne jajeczka karmelowe w czekoladzie mlecznej Wedel. Te zajączki czekoladowe to mini bunnies maltesers - kupione na Allegro.
Do dekoracji można kupić też jajeczka maltesers, milka mini eggs, kinder bueno eggs.
KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Masę czekoladową przekładamy do czystej miseczki. Zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.
Drugim sposobem na przygotowanie czekoladowego ganache jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita. Masę czekoladową przekładamy do czystej miseczki. Zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.
Krem czekoladowy do babeczek (i tortu)
Następnego dnia do masy czekoladowej dodajemy serek mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do powstania gęstego i puszystego kremu.
Życzę smacznego!
Wielkanocne babeczki z jajeczkami