Jak co roku, tradycyjnie w okresie przedświątecznym z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych uczniowie ZSZ im. S. Petőfi z klas technik żywienia i usług gastronomicznych stają do rywalizacji o najlepszy i najsmaczniejszy mazurek wielkanocny.
W tym roku w dniu 10.04. 2025 r. do rywalizacji w konkursie na wielkanocny mazurek stanęło pięć zespołów dwuosobowych z klas drugich i trzecich technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie w określonym czasie sporządzali ciasto, masy, polewy oraz ozdoby, aby na końcu składniki połączyć w całość. Wszystkie mazurki były pięknie ozdobione, miały różne kształty, ale oprócz walorów wizualnych liczył się przede wszystkim ich smak. Mazurki wielkanocne to tradycyjne wypieki, które stanowią ozdobę świątecznego stołu. Stanowią także specjalność kuchni polskiej, a tradycja tego ciasta sięga setek lat.
Celem konkursu było więc podtrzymanie tradycji pieczenia mazurków i wyłonienie mistrza domowych wypieków. Z racji tego, iż wszystkie mazurki były przepyszne, jury pod przewodnictwem Laury Barańskiej z cukierni IRMAG – Szczepańscy z Lubawy, musiało długo się zastanowić nad wyborem zwycięzcy.
Po długich obradach jury ogłosiło, iż najsmaczniejszym mazurkiem wielkanocnym był wypiek pt. „Dubajski blask” uczniów III klasy- Juli Przybyszewskiej i Weroniki Chmielewskiej, tuż za nimi- II miejsce zajął wyrób uczennic Laury Bielskiej i Aleksandry Mieczkowskiej z klasy II, a na III miejscu podium znalazło się ciasto Zofii Kaczorowskiej i Niny Neumann również uczennic klasy II. Po zaprezentowaniu mazurków na świątecznie przygotowanym bufecie nastąpiła ich degustacja. Każdy z uczestników otrzymał nagrody i dyplomy, które wręczała dyrekcja szkoły i przewodnicząca jury.




