Szukasz bezglutenowych i bezlaktozowych inspiracji na świąteczne menu? Oto nasze propozycje, wykluczające m.in. nabiał i produkty z pszenicy. Ręczymy, iż mimo takich ograniczeń bez problemu wyczarujesz wyśmienite dania. Zobacz bezglutenowe i bez laktozy przepisy na potrawy wielkanocne.
Nie możesz spożywać jedzenia zawierającego gluten i laktozę? To żadna przeszkoda, by stworzyć różnorodne, ale i zahaczające o tradycję menu świąteczne. Teraz większość dań ma swoje dietetyczne odpowiedniki: nie tylko bezglutenowe i bezlaktozowe, ale i wegańskie, wegetariańskie czy ketogeniczne.
Menu na Wielkanoc: żurek bez glutenu i bez laktozy? Da się zrobić!
Nawet żurek zrobisz z wyłączeniem problematycznych produktów na bazie bezglutenowego zakwasu, który kupisz lub zrobisz samodzielnie w domu z mąki ryżowej. Wystarczy, iż mąkę ryżową zalejesz ciepłą wodą (na 100 g mąki, 300 ml wody), a następnie dorzucisz liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, kilka ząbków czosnku i odstawisz całość w ciepłe miejsce na kilka (4-5) dni. Pamiętaj, by codziennie mieszać zakwas.
Gotowanie bezglutenowego i bezlaktozowego żurku niczym nie różni się od przyrządzania tego klasycznego poza tym, iż pod koniec nie dodajemy śmietany do zupy. Podajemy go z jajkiem i białą kiełbasą (warto wcześniej znaleźć taką, w której składzie nie ma glutenu) oraz bezglutenowym pieczywem. Poniżej znajdziesz inne przepisy na potrawy wielkanocne bez glutenu i laktozy.
Przepisy na potrawy wielkanocne bezglutenowe i bezlaktozowe
Bezglutenowa i bez laktozy babka piaskowa – receptura z 1932 roku
Składniki:
- 400 g masła klarowanego (w czasie jego produkcji większość substancji stałych mleka jest usuwana, w tym laktoza)
- 8 jajek
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru (120 g ksylitolu najlepiej w pudrze)
- kieliszek araku lub innego alkoholu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Babka piaskowa bezglutenowa i bez laktozy – Pyszności; Fot. Adobe Stock
Przygotowanie:
- Utrzyj masło klarowane, aż stanie się kremowe, a następnie dodawaj po jednym żółtku, dosypując partiami słodzidło (ksylito/cukier).
- Nie przerywając mieszania, dodawaj alkohol i stopniowo mąkę ziemniaczaną.
- Pamiętaj, iż całość należy ucierać w jednym kierunku, najlepiej co najmniej pół godziny. Co prawda, możesz to zrobić dzięki miksera, jednakże baby wychodzą lepsze, kiedy uciera się ciasto manualnie.
- Pod koniec ucierania dodaj do masy proszek do pieczenia.
- Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz je z masą na babę.
- Gotowe ciasto wylej do przygotowanej formy i piecz w 180 st. przez ok. 45 minut.
Jajka faszerowane śledziem, buraczkami i ogórkiem – bezglutenowe i bez laktozy przepisy na potrawy wielkanocne
Składniki:
- 2 płaty śledzia
- 5 jajek
- 1 burak czerwony
- 2 ogórki kiszone
- 1 szalotka
- 1 łyżka majonezu (najlepiej domowego)
- szczypiorek, koperek
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Wielkanocne menu bez glutenu i bez laktozy – Pyszności; Fot. Adobe Stock
Przygotowanie:
- Buraka ugotuj lub upiecz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
- Ogórki kiszone i szalotkę pokrój w drobną kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo i kiedy będą już wystudzone, przekrój je na pół.
- Połącz ugotowane żółtka jajek, startego buraka, posiekane ogórki i szalotkę, dodaj majonez, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
- Przygotowaną masą nafaszeruj jajka.
- Płaty śledzia pokrój w niewielkie prostokąty i układaj je na farsz, posypując na końcu posiekanymi ziołami.
- Podawaj schłodzone.
Zobacz także pomysły na wielkanocne przekąski, które warto wypróbować w domu. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale na YouTube: