Większość z nas źle smaży schabowe. Magda Gessler wskazuje problem

top.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: /Piotr Hukalo /East News


Kotlety schabowe to w tej chwili jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Znana polska restauratorka, Magda Gessler, uważa jednak, iż Polacy popełniają sporo błędów w ich szykowaniu. Czego unikać i na co zwrócić uwagę, by mięso było delikatne i wyborne?

Kotlety schabowe to panierowane kotlety, przypominające sznycle wiedeńskie. Ich historia w Polsce sięga XIX wieku, a w tej chwili to jedno z najpopularniejszych dań w naszym kraju, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu.

Słynna polska restauratorka i osobowość telewizyjna, Magda Gessler, wskazała, jakie błędy w przygotowaniu kotletów schabowych popełniają Polacy. Co robić, by cieszyć się ich doskonałym smakiem?

Źle smażymy kotlety schabowe? Tak uważa Magda Gessler

Kotlety schabowe cenione są w Polsce nie tylko z uwagi na smak, ale również łatwość przygotowania. Razem z ziemniakami i surówką często goszczą na polskich stołach, a dla wielu osób są wręcz ulubionym daniem, które trzeba zjeść przynajmniej raz w tygodniu.

Magda Gessler — polska restauratorka, felietonistka i osobowość telewizyjna — jest jednak zdania, iż Polacy zwykle szykują kotlety schabowe w niewłaściwy sposób. Przepis na ich poprawne wykonanie jest nieco bardziej skomplikowany, niż się wydaje.

Czytaj też: Koniecznie zrób to z papierówek. Będziesz korzystać przez całą zimę

Błędy w przygotowaniu kotletów schabowych. Tak należy je szykować

Magda Gessler w wywiadzie udzielonym magazynowi "Viva" zwróciła uwagę na wybór mięsa na kotlety schabowe i jego późniejsze przygotowanie. Polacy zwykle kupują schab z knura i nie rozklepują go ze zwykłej wygody. Dodatkowo nie marynują mięsa przed pieczeniem, co jest błędem. By kotlety schabowe wyszły odpowiednio delikatne, mięso powinno marynować się w mleku i cebuli. By wykonać panierkę, musimy zaś zachować odpowiednią kolejność — najpierw obtoczyć mięso w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.

Ważny jest również sam sposób smażenia. Smażenie kotletów schabowych powinno odbywać się na mocno rozgrzanym smalcu — wówczas wyjdą idealne. Nie powinno się tego robić na oleju o zbyt niskiej temperaturze, ponieważ może on zmiękczyć panierkę i kotlet zrobi się zbyt tłusty. Warto zastosować się do rad specjalistki, by kotlety schabowe były delikatne, miękkie i smaczne.

Zobacz też:

Te gofry zrobisz bez gofrownicy. Banalny przepis dla wszystkich

Kapusta kiszona jak u babci. Z tego przepisu wyjdzie najlepsza

Ketchup z tego warzywa jest o niebo lepszy niż pomidorowy. Zrób, póki trwa sezon

Idź do oryginalnego materiału