Większość z nas popełnia ten błąd przy jedzeniu szparagów. Szkoda, to jak wyrzucić pieniądze w błoto

mamadu.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Fani szparagów z pewnością chętnie wykorzystają każdy kawałeczek tego pysznego warzywa. fot. unsplash


W sklepach już pojawiły się szparagi, na które wiele osób czekało cały rok z utęsknieniem. Można z nich przygotować wiele pysznych dań, ale równie fantastycznie smakują po prostu odsmażone na oliwie czy ugotowane na parze. Niezależnie od tego, co robisz ze szparagów, obierki i zdrewniałe końcówki najpewniej wyrzucasz do śmieci. Tymczasem możesz je z powodzeniem wykorzystać!


Zdrewniałe łodygi szparagów często lądują w koszu, tymczasem można z nich przygotować pyszne danie.

Z pozoru łykowate końcówki, świetnie się na smakowy bulion, który będzie fantastyczną bazą lub nieoczywistym dodatkiem do twoich potraw.


Pomysły na końcówki ze szparagów


Na nieszczęście fanów tego pysznego warzywa, sezon na szparagi trwa dość krótko, w dodatku są one dość drogie, dlatego warto je maksymalnie wykorzystać. Za każdym razem, gdy szykujesz pyszną tartę, zupę, zapiekankę, szparagi w boczku, odrywasz zdrewniałe końcówki. Jednak zamiast je wyrzucać, koniecznie zamróź. Gdy uzbiera się większa ilość kocówek, będziesz mogła je zamienić w przepyszne danie.

Końcówki możesz ugotować w osolonej wodzie. Uzyskasz z nich aromatyczny bulion, którym możesz podlać kaszę lub ryż.

Dodatek takiego wywaru nada nowego charakteru twojej zupie jarzynowej. Warto go dolać do "zwykłej" zupy, by poczuć olbrzymią różnicę.

Ugotuj kocówki w niewielkiej ilości wody, a potem zblenduj z dodatkiem śmietanki i aromatycznych przypraw, a uzyskasz fantastyczny sos do makaronu.

Końcówki zarówno białych, jak i zielonych szparagów możesz także ugotować z groszkiem, cukinią, batatem czy ziemniakami. Ugotowane warzywa i wywar wystarczy zblendować z dodatkiem czosnku, soli i ziół, by uzyskać pyszną zupę krem! Posyp startym twardym serem i prażonymi migdałami, a uzyskasz naprawdę wykwintne danie.


Dlaczego warto jeść szparagi?


Szparagi to warzywo idealne! Są bardzo zdrowe i niskokaloryczne (100 g zawiera tylko 18 kcal!), a w dodatku można je jeść na wiele różnych sposobów. Warto po nie sięgać, gdyż są bogatym źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są także bogate w składniki mineralne jak: wapń potas, magnez i selen.

Warto wiedzieć, iż szparagi mają adekwatności przeczyszczające i moczopędne oraz korzystnie wpływają na prace układu pokarmowego, wspomagają także wątrobę w procesie oczyszczania organizmu. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii.

Natomiast ze względu na wysoką zawartość związków purynowych szparagi nie są polecane w diecie osób chorujących na dnę moczanową.

Idź do oryginalnego materiału