Sól kuchenna to nieodłączny element wielu potraw oraz produktów. Nie zaleca się jednak spożywania jej w nadmiarze, więc chcąc ją nieco ograniczyć, warto podczas gotowania ziemniaków, zastąpić ją aromatyczną mieszanką przypraw, dzięki której nie tylko zrobimy coś dobrego dla zdrowia, ale i podkręcimy smak potrawy. Podpowiadamy, co dodać do gotujących się ziemniaków, aby były pyszne i zdrowe.
Sól - ile dziennie można jej spożywać?
Sól kuchenna jest mieszaniną sodu i chloru. To właśnie z powodu sodu, nie zaleca się spożywania soli w zbyt dużych ilościach. Organizm człowieka do odpowiedniego funkcjonowania potrzebuje około 1500 mg sodu dostarczanych każdego dnia. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożycie sodu ograniczyć do 2000 mg, co odpowiada 5 g soli, czyli 1 małej łyżeczce.
Co więcej, zapotrzebowanie na sód wypełnia sól zawarta w produktach spożywczych, które jemy każdego dnia. W dodatku produkty przetworzone zawierają znacznie więcej soli, a niestety często nie brakuje ich w naszym jadłospisie. Warto więc unikać dodatkowego dosalania przygotowywanych przez nas potraw i ograniczyć ilość tego składnika w naszej diecie.
Co dodawać do ziemniaków zamiast soli? Będą smaczne i aromatyczne
Chcąc ograniczyć sól, warto między innymi zrezygnować np. z dosalania ziemniaków podczas ich gotowania. Z łatwością możemy zastąpić ją smacznymi i aromatycznymi mieszankami ziołowymi. Świetnie sprawdzą się jako substytut i dodadzą ziemniakom wyrazistego smaku.
Do przygotowania smacznej mieszanki do ziemniaków, wystarczy w małej miseczce zmieszać ze sobą następujące przyprawy:
- lubczyk,
- ziele angielskie,
- oregano,
- liście laurowe,
- bazylia,
- rozmaryn,
- koperek.
Taka mieszanka jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Możemy ją modyfikować zgodnie ze swoimi preferencjami, zwiększając lub zmniejszając ilość produktów. Dodajemy ją w momencie wrzucania ziemniaków do garnka, w ilości dopasowanej do swoich potrzeb.
Czytaj również: Pomidorówka wychodzi mdła? Zrób to, a wszyscy będą prosić o dokładkę
O czym jeszcze pamiętać gotując ziemniaki? Dzięki temu będą lepsze dla zdrowia
Na jakość naszych ziemniaków wpływa jednak nie tylko to, czym je przyprawimy, ale także to, do jakiej wody je wrzucamy. Wiele osób popełnia błąd podczas gotowania i wkłada je do chłodnej wody, a okazuje się, iż ziemniaki należy umieszczać we wrzątku.
Wynika to z tego, iż ziemniaki obfitują w wiele cennych składników, takich jak potas, fosfor, wapń, mangan, magnez czy żelazo. Nie brakuje w nich również w witamin, w tym witaminy B1, B5, B6, A, C, E czy K. W momencie, gdy wrzucamy ziemniaki do chłodnej wody, to tracą one swoje cenne składniki. Natomiast wkładane do wrzątku, zachowują swoje sole mineralne.
Zobacz też:
Gotujesz owsiankę w ten sposób? Nieświadomie pozbawiasz ją wszystkich witamin
Wybrano trzy najzdrowsze zupy. Polacy o jednej z nich zapomnieli
Pij z wodą lub dodaj do sałatki. Obniżysz poziom cukru i pożegnasz zbędne kilogramy