Piana i tęczowy kożuch na powierzchni herbaty dość często pojawiają się podczas zaparzania popularnego napoju. Mało kto wie, dlaczego adekwatnie ma to miejsce, ale niektórzy wylewają go w obawie o swoje zdrowie.
Na całe szczęście osad na pierwszy rzut oka przypominający rozlaną plamę z benzyny, nie jest niebezpieczny. To zwyczajna reakcja chemiczna. Naturalna i niegroźna dla organizmu, więc następnym razem bez obaw możesz ją pić.
Może cię zainteresować: Wlej to do pralki, a zapomnisz o prasowaniu firanek. Nie będą mieć żadnych zagnieceń
Skąd bierze się tęczowy kożuch na herbacie i dlaczego napój się pieni?
Herbata może się pienić, ponieważ w jej liściach znajdują się saponiny (są to naturalne związki wydzielane przez rośliny - obniżające cholesterol, o działaniu przeciwzapalnym czy przeciwbakteryjnym).
Zazwyczaj pienią się one w takiej wodzie jak mydło. Zjawisko to często pojawia się także wtedy, kiedy napar zostanie dynamicznie zalany wrzątkiem. A skąd tęczowy kożuch na herbacie? Ten z kolei jest wynikiem reakcji obecnych w herbacie polifenoli z węglanem wapnia w wodzie (szczególnie twardej).
Czytaj również: Szybko i bez wysiłku odśnieżysz całe podwórko. Wystarczy sznurek
Jak zapobiec powstawaniu tęczowego kożucha na herbacie? Są na to sposoby
Tęczowy kożuch nie jest niebezpieczny dla zdrowia. o ile jednak nie życzysz sobie ich widzieć, możesz zastosować sprytne triki. Jednym ze sposobów, aby uniknąć jego powstawania, jest filtrowanie wody, aby zmniejszyć zawartość węglanu wapnia. Kolejnym parzenie w trochę niższej temperaturze.
Możesz także dadać do herbaty sok z cytryny, aby zahamować jego tworzenie się na powierzchni naparu. Nie bez powodu osoby, które piją herbatę z popularnym cytrusem, rzadko mają okazję zobaczyć to kolorowe zjawisko.
Zawsze zalewaj herbatę w ten sposób, a nie będzie się pienić. To sprytny trik
Denerwuje cię piana w herbacie? Zwróć uwagę na sposób zalewania naparu. Następnym razem postaraj się nie aplikować wody z dużej wysokości, wykonując przy tym chaotyczne ruchy.
Obniż nieco rękę i zachowaj spokój. Spróbuj zalać herbatę jednolitym, delikatnym strumieniem, aby nie wtłaczać naraz dużych ilości powietrza, które uchodzi, wytwarzając pianę w herbacie.
Zrezygnuj także z herbat, które mają mocno poskręcane listki, bo te najczęściej bardzo się pienią po zalaniu wrzątkiem. Wpływ na powstawanie piany ma również rodzaj suszu. Najwięcej piany w herbacie powstanie po zalaniu wodą drobnych, poskręcanych liści.
Zobacz też:
Ryba różana sprzyja odchudzaniu i kosztuje grosze. Za granicą wcinają, aż im się uszy trzęsą
Podstawowy większości kierowców na myjni. Wyrzucasz pieniądze w błoto
Tak wyczyścisz kratkę wentylacyjną bez szorowania. Brud sam odpadnie