Jeśli szukacie nowych, ciekawych pomysłów na sałatki z ogórków, nasz przepis na ogórki małosolne z olejem chili to będzie strzał w dziesiątkę. Te smaczne i chrupiące ogórki zatopione w kolorowej i aromatycznej zalewie na pewno was zaskoczą. To doskonały dodatek do grillowanych dań.
Ogórki małosolne w oleju chili to świetna alternatywa dla lepiej nam znanych przetworów warzywnych jak kiszone ogórki, korniszony czy papryka w occie. Nasze ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadów czy dań z grilla. Możecie dodawać je też do sałatek, hot dogów czy hamburgerów. Posmakują wszystkim wielbicielom ostrych dań.
W oleju chili możesz zamarynować ogórki w każdej postaci: pasuje do świeżych, małosolnych i kiszonych (do tych ostatnich nie dodawaj więcej soli). Będą świetnie pasować do ryżu albo orzechowych nudli
– pisze Dominika Targosz w książce „Roślinna sprawa”.
Ogórki małosolne z olejem chili – przepis
Składniki:
- 250 g ogórków małosolnych
- ½ pęczka dymki
- 3 łyżki oleju chili
- 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru,
- szczypta soli i 1 łyżka
- octu ryżowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Ogórki przekrój najpierw w poprzek, a później wzdłuż na ćwiartki. Posiekaj dymkę, przełóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj z olejem chili.
- Odstaw na mniej więcej 15 minut i w razie potrzeby dopraw cukrem i szczyptą soli lub dodaj nieco octu ryżowego dla balansu.
- Możesz przygotować większą ilość i przechowywać ok. tygodnia w lodówce.
Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz „Roślinna sprawa”
Pyszności – Fot. Roślinna sprawa
Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: