Weź ogórki małosolne i zanurz je w pysznej zalewie. Każdy będzie chciał przepis

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pyszności - Fot. Roślinna sprawa


Jeśli szukacie nowych, ciekawych pomysłów na sałatki z ogórków, nasz przepis na ogórki małosolne z olejem chili to będzie strzał w dziesiątkę. Te smaczne i chrupiące ogórki zatopione w kolorowej i aromatycznej zalewie na pewno was zaskoczą. To doskonały dodatek do grillowanych dań.

Ogórki małosolne w oleju chili to świetna alternatywa dla lepiej nam znanych przetworów warzywnych jak kiszone ogórki, korniszony czy papryka w occie. Nasze ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadów czy dań z grilla. Możecie dodawać je też do sałatek, hot dogów czy hamburgerów. Posmakują wszystkim wielbicielom ostrych dań.

W oleju chili możesz zamarynować ogórki w każdej postaci: pasuje do świeżych, małosolnych i kiszonych (do tych ostatnich nie dodawaj więcej soli). Będą świetnie pasować do ryżu albo orzechowych nudli

– pisze Dominika Targosz w książce „Roślinna sprawa”.

Ogórki małosolne z olejem chili – przepis

Składniki:

  • 250 g ogórków małosolnych
  • ½ pęczka dymki
  • 3 łyżki oleju chili
  • 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru,
  • szczypta soli i 1 łyżka
  • octu ryżowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki przekrój najpierw w poprzek, a później wzdłuż na ćwiartki. Posiekaj dymkę, przełóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj z olejem chili.
  2. Odstaw na mniej więcej 15 minut i w razie potrzeby dopraw cukrem i szczyptą soli lub dodaj nieco octu ryżowego dla balansu.
  3. Możesz przygotować większą ilość i przechowywać ok. tygodnia w lodówce.

Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz „Roślinna sprawa”

Pyszności – Fot. Roślinna sprawa

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Idź do oryginalnego materiału