Weź ogórki i zrób mizerię do słoików. Będziesz mógł jeść ją przez cały rok

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ogórki świetnie nadają się na mizerię w słoiku. Fot. Pexels


Mizeria to obłędnie pyszna surówka do obiadu. Okazuje się jednak, iż nie musimy przygotowywać jej za każdym razem i tracić czas. Możemy zrobić mizerię w słoikach i w razie potrzeby sięgać po nią, odkręcać słoik i delektować się smakiem. Jak zrobić mizerię do słoików? Podpowiadamy.

Masz nadmiar ogórków gruntowych i nie masz pomysłu jak je wykorzystać? Przychodzimy z pomocą. Ten przepis to istny strzał w dziesiątkę. Mizeria to ukochana surówka Polaków. W tej wersji również smakuje idealnie. Jak ją przygotować, by móc cieszyć się szybkim dodatkiem do obiadu? Odpowiadamy. To wcale nie jest takie trudne.

Mizeria do słoików. Obłędnie pyszny dodatek do obiadu, który skradnie serca członków całej rodziny

Mizeria z gruntowych ogórków to ukochana surówka. Jest świeża, a przyprawy do niej dodawane mogą odmienić jej smak całkowicie. W wielu domach podawana jest na różne sposoby. Jedni wolą, by była kwaśniejsza, więc dodają więcej octu. Inni zaś stawiają na bardzo dużo pieprzu, a choćby cukier. Jednak na mizerię w słoikach stawia kilka osób. A to spory błąd, ponieważ smakuje równie dobrze i jest szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • niecały litr wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • kilka ziaren pieprzu.

Sprawdź również: Jedz na surowo. Tak podkręci metabolizm, iż będziesz chudnąć w oczach

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj ogórki, a następnie obierz je, poszatkuj na plastry i posyp solą.
  2. Zagotuj wodę z cukrem, pieprzem i kwaskiem cytrynowym.
  3. Umyj dokładnie i wyparz słoiki, a następnie ułóż w nich ogórki i zalej je gorąco zalewą. Zamknij słoiki i pasteryzuj przez 20 minut w temperaturze 85 stopni Celsjusza.

Ogórki – czy są zdrowe? Mają wiele fantastycznych adekwatności

Ogórki warto jeść z wielu różnych względów. Przede wszystkim zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, regulują ciśnienie krwi oraz korzystnie oddziałują na układ pokarmowy. Ponadto oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz są pomocne w odchudzaniu. Zawierają kilka kalorii, a można wyczarować z nich wiele interesujących dań.

Ogórki świetnie nadają się na mizerię w słoiku. Fot. Pexels

Idź do oryginalnego materiału