Czy słyszałeś kiedykolwiek o ogórkach po watykańsku? jeżeli nie, koniecznie musisz to nadrobić. I tak się składa, iż z nami zrobisz to w mgnieniu oka. Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz poniżej.
Chyba zgodzisz się ze mną, iż na naszej stronie każdy znajdzie coś dla siebie. Nie osiadamy jednak na laurach i ciągle aktualizujemy i uzupełniamy naszą bazę, abyś po odwiedzinach u nas zdobył wszystkie potrzebne informacje. Nie inaczej jest również w przypadku szerokiej kategorii jaką są przepisy. I dziś właśnie w tym obrębie się zatrzymamy. W roli głównej wystąpią kultowe ogórki!
W wielu polskich domach przygotowuje się je w przeróżnej wersji. Czy to klasycznie kisi z chrzanem, czy też zalewa się musztardową marynatą. Ja osobiście uwielbiam domowe korniszony, z kolei mój mąż przepada za zielonymi warzywami z pomidorowym akcentem. Dziś jednak pójdziemy o krok dalej i połączymy je z nietypowym dodatkiem. Co z tego wyjdzie? Przekonaj się sam i przeczytaj ten artykuł do końca!
To też może Cię zainteresować: Ogórki wyjdą miękkie i puste w środku. Błąd, który popełniają choćby najlepsze gospodynie
Ogórki po watykańsku – co to takiego?
W ostatnim czasie przepis ten zaczął się cieszyć ogromnym zainteresowaniem. I jak się okazuje słusznie, bo jest naprawdę genialny. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu ogórków w nowej formie jest dodanie do słoika nietypowego składnika. Rodzynki, bo o nich mowa, zazwyczaj kojarzą się nam z wypiekami, a nie ogórkowymi przetworami. Ale jak to zwykle w kuchni bywa – nigdy nie ma mów nigdy. I tak oto dziś chciałabym zachęcić Cię do przetestowania nowego trendu w zaciszu własnej kuchni.
Ogórki papieskie najbardziej formą i smakiem przypominają ogórki konserwowe. Dzięki obecności rodzynek są jednak dużo bardziej słodkie. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się jako pyszny dodatek do wielu dań. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś!
Zaskocz swoich bliskich i przygotuj ogórki w zupełnie nowej odsłonie/źródło: PhotoMIX-Company, pixabay
Jak zrobić papieskie pikle?
Do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujemy kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Oprócz samych ogórków, potrzebujemy tak naprawdę kilku przypraw oraz wyparzonych słoików i sprawdzonych zakrętek. Cała procedura jest bajecznie prosta, dlatego każdy na pewno sobie z nią poradzi.
Składniki:
Podstawa:
- 4 kg ogórków,
- 2 łyżki soli,
- przyprawy na słoik (12 rodzynek, ząbek czosnku, 6 ziarenek pieprzu czarnego oraz szczypta nasionek kopru)
Zalewa:
- 1 szkl. wody,
- 800 g cukru,
- 300 ml octu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od dokładnego umycia ogórków.
- Następnie zielone warzywa dzielimy na ćwiartki, po czym przekładamy do miski i zasypujemy solą.
- Tak przygotowane ogórki odstawiamy na 1,5 godziny.
- Po tym czasie dokładnie je odsączamy.
- Czas przygotować zalewę. Na palniku umieszczamy garnek, do którego wlewamy wodę i ocet. Wsypujemy też cukier.
- Mieszankę zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy tak długo, aż cukier zupełnie się rozpuści.
- I jesteśmy już w połowie przepisu. Teraz wystarczy wypełnić każdy wyparzony słoik przyprawami oraz ogórkami.
- Na koniec dodajemy zalewę i pasteryzujemy. Nie powinna trwać ona dłużej niż 10 minut. Smacznego!
I to wszystko. Teraz już wiesz, jak zrobić pyszne ogórki w zupełnie nowej odsłonie. Koniecznie daj mi znać, czy wypróbujesz ten przepis w tym roku podczas kiszenia ogórków?