Weź ogórki, cukier i rodzynki. Papieskie pikle to kulinarny hit

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zaskocz swoich bliskich i przygotuj ogórki w zupełnie nowej odsłonie/źródło: PhotoMIX-Company, pixabay


Czy słyszałeś kiedykolwiek o ogórkach po watykańsku? jeżeli nie, koniecznie musisz to nadrobić. I tak się składa, iż z nami zrobisz to w mgnieniu oka. Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz poniżej.

Chyba zgodzisz się ze mną, iż na naszej stronie każdy znajdzie coś dla siebie. Nie osiadamy jednak na laurach i ciągle aktualizujemy i uzupełniamy naszą bazę, abyś po odwiedzinach u nas zdobył wszystkie potrzebne informacje. Nie inaczej jest również w przypadku szerokiej kategorii jaką są przepisy. I dziś właśnie w tym obrębie się zatrzymamy. W roli głównej wystąpią kultowe ogórki!

W wielu polskich domach przygotowuje się je w przeróżnej wersji. Czy to klasycznie kisi z chrzanem, czy też zalewa się musztardową marynatą. Ja osobiście uwielbiam domowe korniszony, z kolei mój mąż przepada za zielonymi warzywami z pomidorowym akcentem. Dziś jednak pójdziemy o krok dalej i połączymy je z nietypowym dodatkiem. Co z tego wyjdzie? Przekonaj się sam i przeczytaj ten artykuł do końca!

To też może Cię zainteresować: Ogórki wyjdą miękkie i puste w środku. Błąd, który popełniają choćby najlepsze gospodynie

Ogórki po watykańsku – co to takiego?

W ostatnim czasie przepis ten zaczął się cieszyć ogromnym zainteresowaniem. I jak się okazuje słusznie, bo jest naprawdę genialny. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu ogórków w nowej formie jest dodanie do słoika nietypowego składnika. Rodzynki, bo o nich mowa, zazwyczaj kojarzą się nam z wypiekami, a nie ogórkowymi przetworami. Ale jak to zwykle w kuchni bywa – nigdy nie ma mów nigdy. I tak oto dziś chciałabym zachęcić Cię do przetestowania nowego trendu w zaciszu własnej kuchni.

Ogórki papieskie najbardziej formą i smakiem przypominają ogórki konserwowe. Dzięki obecności rodzynek są jednak dużo bardziej słodkie. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się jako pyszny dodatek do wielu dań. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś!

Zaskocz swoich bliskich i przygotuj ogórki w zupełnie nowej odsłonie/źródło: PhotoMIX-Company, pixabay

Jak zrobić papieskie pikle?

Do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujemy kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Oprócz samych ogórków, potrzebujemy tak naprawdę kilku przypraw oraz wyparzonych słoików i sprawdzonych zakrętek. Cała procedura jest bajecznie prosta, dlatego każdy na pewno sobie z nią poradzi.

Składniki:

Podstawa:

  • 4 kg ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • przyprawy na słoik (12 rodzynek, ząbek czosnku, 6 ziarenek pieprzu czarnego oraz szczypta nasionek kopru)

Zalewa:

  • 1 szkl. wody,
  • 800 g cukru,
  • 300 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpoczynamy od dokładnego umycia ogórków.
  2. Następnie zielone warzywa dzielimy na ćwiartki, po czym przekładamy do miski i zasypujemy solą.
  3. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie dokładnie je odsączamy.
  5. Czas przygotować zalewę. Na palniku umieszczamy garnek, do którego wlewamy wodę i ocet. Wsypujemy też cukier.
  6. Mieszankę zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy tak długo, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  7. I jesteśmy już w połowie przepisu. Teraz wystarczy wypełnić każdy wyparzony słoik przyprawami oraz ogórkami.
  8. Na koniec dodajemy zalewę i pasteryzujemy. Nie powinna trwać ona dłużej niż 10 minut. Smacznego!

I to wszystko. Teraz już wiesz, jak zrobić pyszne ogórki w zupełnie nowej odsłonie. Koniecznie daj mi znać, czy wypróbujesz ten przepis w tym roku podczas kiszenia ogórków?

Idź do oryginalnego materiału