Idealne jajka w foremce z płynnym żółtkiem bez gotowania i bez octu przygotujesz w mgnieniu oka. Patent na śniadanie dla całej rodziny.
Jajka to mój sprawdzony patent na śniadanie. Uwielbiam je w każdej formie, chociaż ostatnio najczęściej wybieram jajka w koszulce. Gotowanie sporej ilości dla całej rodziny potrafi być jednak czasochłonne. Mam na to proste rozwiązanie. Z pomocą przychodzi mi wtedy szafka z akcesoriami do pieczenia. W silikonowych foremkach przygotowuję nie tylko pyszne muffiny i babeczki, ale również zwykłe jajka. Dzięki temu nie rozpływają się w garnku z wodą i zachowują zgrabny, elegancki kształt. Bez względu na to, czy wybierasz płynne, półpłynne czy twarde żółtko — każda forma uda się bez problemu. Uwielbiam je serwować samodzielnie lub na kanapce z rukolą, śmietankowym serkiem oraz wędzonym łososiem. Gdy raz zobaczysz, jakie to proste, to już nigdy nie przygotujesz jajek w inny sposób.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Jajka w foremce na babeczki
Składniki:
- 3 jajka,
- sól/pieprz do smaku,
- natka pietruszki do posypania,
Sposób przygotowania:
- Do czystych i suchych foremek silikonowych na babeczki wbijam jajka.
Jajka w foremce- Pyszności
- Do garnka wlewam tyle wody, aby sięgała mniej więcej do połowy foremek i wstawiam foremki do środka.
Jajka w foremce- Pyszności
- Doprawiam jajka solą oraz pieprzem. Gotuję je przez 4,8 lub 10 minut w zależności od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Oczywiście im dłużej, tym bardziej ścięte będzie żółtko w środku.
- Gotowe jajka przekładam na talerz i dekorują posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również jako dodatek do obiadu, smażonych szparagów czy też kanapek. Dzięki foremce mają one idealny kształt i wyglądają tak, jakbyś jadł śniadanie w dobrej restauracji. Zwykła, mała foremka a takie ułatwienie.
Smacznego!Jajka po 4, 8 i 10 minutach gotowania- Pyszności