Weź jabłka, pokrój je i włóż do słoika. Powstanie cudowne lekarstwo, które odchudza

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ocet jabłkowy (RawPixels)


Naturalny ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu. Zielarka pokazała, w jaki sposób przygotować ten produkt. To zadanie jest banalnie proste, ale wymaga czasu i cierpliwości. Efekty są jednak tego warte.

Ewa Kozioł jest dyplomowaną zielarką, która na social media dzieli się wiedzą na temat ziół, naturalnych składników i życia w zgodzie z przyrodą. Zajmuje się fitoterapią i prowadzi bloga Zielony Zagonek. Przygotowała kilka książek i przydatnych kursów. Ostatnio podzieliła się niezawodnym przepisem na ocet jabłkowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Naturalny ocet jabłkowy pomoże w odchudzaniu

Jeśli chcecie pozbyć się nadprogramowych kilogramów, zaprzyjaźnijcie się z octem z jabłek. Sklepowe produkty często pozostawiają wiele do życzenia. Możecie więc zrobić go w domu, dzięki czemu będziecie znać wszystkie składniki, których użyjecie.

– Znany jest człowiekowi od ponad 5000 lat. Sięgali po niego Babilończycy, Asyryjczycy, Egipcjanie, czy też Hipokrates. Ojciec medycyny konwencjonalnej używał go do leczenia wielu rodzajów schorzeń – opowiada zielarka.

Hipokrates wykorzystywał go do leczenia egzemy, łuszczycy, bólu gardła, kaszlu i chrypy. Z czasem okazało się, iż ocet jabłkowy ma o wiele więcej zastosowań. Używamy go na przykład do odchudzania, gdyż skutecznie pobudza metabolizm.

Ocet jabłkowy (RawPixels)

Jak przygotować ocet z jabłek? Zielarka podała przepis

Podstawą tego płynu są jabłka. Muszą być ekologiczne. Nie powinniśmy ich też myć, bo na skórce znajdują się drożdże wspomagające proces fermentacji. jeżeli jednak nie chcielibyście oczyścić owoce, dodajcie drożdże winiarskie lub nierafinowany ocet z jabłek.

Jabłka kroimy na plasterki. We wcześniej przygotowanym słoiku powinno wylądować wszystko, choćby gniazda nasienne i ziarenka. Mieszamy wodę z cukrem (4 łyżki na litr) i zalewamy nią owoce. Dzięki temu przyspieszymy fermentację. Całość szczelnie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na od 2 do 4 tygodni. W tym czasie ocet jabłkowy będzie gotowy do przecedzenia i spożycia. jeżeli będziemy chcieli skorzystać z jego dobrodziejstw wcześniej, możemy niemile się zaskoczyć. Dlaczego? Na początku przebiega fermentacja alkoholowa, która z czasem przekształca się w octową.

Idź do oryginalnego materiału