Wegetariańskie szaszłyki z tofu i dipem z fety i jogurtu błyskawicznie znikną z grilla. Pyszne, lekkie i proste

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Marynata do warzyw- Pyszności


Płatna kooperacja z siecią sklepów Netto.

Wegetariańskie szaszłyki z warzywami i tofu to przepis, którego nie może zabraknąć na grillu. W towarzystwie pysznego dipu smakują wybornie.

Chociaż na patyczki najczęściej nadziewamy mięso i warzywa, to w lekkiej, wegetariańskiej wersji szaszłyki mogą smakować również dobrze. Moim sekretem jest prosta marynata z miodu, cytryny i octu balsamicznego, w której zanurzam kawałki tofu i warzyw. Kolorowe szaszłyczki przyciągają wzrok i aż proszą się o zjedzenie. To świetny patent, aby przy dość tłustym grillowaniu pojawiła się również porcja kolorowych warzyw. Dodatkową zachętą do zjedzenia jest prosty dip na bazie jogurtu i fety, który idealnie pasuje nie tylko do samych szaszłyków, ale również innych dań z grilla.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym wideo:

Szaszłyki z tofu i warzywami

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 360 g tofu
  • 4 szalotki
  • 1 cukinia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 2 cm imbiru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól/pieprz do smaku

Dip

  • 200 g feta
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny – sok
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki koktajlowe kroję na pół.
  2. Przygotowuję marynatę: do miski dodaję posiekana natkę pietruszki, miód, starty imbir, skórkę z cytryny, dobrej jakości oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Wciskam sok z cytryny, doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.

    Marynata do warzyw- Pyszności

  3. Tofu kroję w dużą kostkę i przekładam do dużej miski. Dodaję pokrojoną marchewkę, pomidorki koktajlowe, cukinię oraz plastry szalotki i zalewam całość przygotowaną marynatą. Dokładnie mieszam i posypuję sezamem. Warzywa możesz przygotować kilka godzin, a choćby wieczór wcześniej, aby dobrze przeszły smakiem marynaty. Nie krój ich też w zbyt małe kawałki, bo nadziewanie na patyk będzie trudne.

    Szaszłyki z tofu i warzywami- Pyszności

  4. Na długie patyki do szaszłyków nadziewam warzywa i tofu. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję przez 10-15 minut, co jakiś czas przekręcając, aby równomiernie się podpiekły.

    Szaszłyki z tofu i warzywami- Pyszności

  5. W międzyczasie przygotowuję dip. W misce rozdrabniam ser feta, dodaję jogurt naturalny, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość blenduję.

    Dip z serem feta- Pyszności

  6. Upieczone szaszłyki polewam gotowym dipem i podaję moim bliskim. Znikają błyskawicznie, choćby jeżeli na grillu goszczą sami mięsożercy. Śmietankowy sos świetnie pasuje też do grillowanego kurczaka lub karkówki.
    Smacznego!

    Szaszłyki z tofu i warzywami- Pyszności

Płatna kooperacja z siecią sklepów Netto.

Idź do oryginalnego materiału